Δωδεκανήσιοι στο Ελληνικό Τάγμα της Αμερικής και στο Office of Strategic Services


Τον Ιανουάριο του 1943, με απόφαση του προέδρου Franklin D. Roosevelt δημιουργήθηκε το (Greek) 122nd Infantry Battalion, για να τιμήσει την 122η επέτειο της Επανάστασης του 1821, με διοικητή τον ταγματάρχη Παναγιώτη Κλαϊνό.

Ο Κλαϊνός γεννήθηκε στην Σπάρτη το 1907 και μαζί με τον πατέρα του ήρθε στην Αμερική το 1912, και ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που αποφοίτησε από την στρατιωτική ακαδημία West Point.

Η εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση είχε ζητήσει την δημιουργία του Ελληνικού Τάγματος για να βοηθήσει στην αντίσταση εναντίο των Γερμανών που κατείχαν την Ελλάδα.

Στο Ελληνικό Τάγμα κατετάγησαν Ελληνοαμερικανοί ως εθελοντές, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Δωδεκανήσιοι, που μεταξύ αυτών υπήρχαν και ναυτικοί του εμπορικού ναυτικού, που λόγω του πολέμου βρέθηκαν στην Αμερική.

Το Greek Battalion παρελαύνει στο Camp Carson, μετά την αποπεράτωση της βασικής εκπαίδευσης. The Greek Battalion marches in Camp Carson after completing basic training.

Η στρατιωτική εκπαίδευση του Τάγματος έγινε στο Ft. Carson CΟ, και αργότερα ορισμένοι από τα μέλη του αποσπάστηκαν σε άλλες στρατιωτικές μονάδες και στο Office of Strategic Services (OSS), που αργότερα εξελίχθηκε στην Central Intelligence Agency (CIA).

Οι Μιχάλης Βασιλάκης και Αντώνης Λογοθέτης, από την Κάρπαθο, αποσπάστηκαν στην 26η Μεραρχία. Αποβιβάστηκαν στο Utah Beach, πολέμησαν κατά μήκος του καναλιού Salonnes-Moncourt, στην περιοχή του δάσους Moncourt, και στην κατάληψη των πόλεων Dieuze, Saar Union και Saarreguemines.

Πήραν μέρος στη Μάχη της Ardennes και στην κατάληψη της πόλης Arsdorf. Πολέμησαν στην διάβαση του ποταμού Wiltz και στην κατάληψη της πόλης Grumelscheid. Πέρασαν τους ποταμούς Clerf και Ρήνο και πήραν μέρος στη μάχης της κατάληψης της πόλης Hanua και στο πέρασμα του ποταμού Main. Απ’ εκεί προχώρησαν και πήραν μέρος στην κατάληψη των πόλεων Fulda και Meiningen. Συνεχίζοντας μπήκαν στην Αυστρία όπου κατέλαβαν την πόλη Linz και αλλάζοντας κατεύθυνση μπήκαν στην Τσεχοσλοβακία, και μόλις πέρασαν τον ποταμό Vltata παραδόθηκε η Γερμανία.

Η 1η ομάδα της OSS στο Παλιό Σούλι της Ηπείρου υπό τον λοχαγό George W. Verghis (δεύτερη σειρά άκρον αριστερά), Μηνάς Καβαλιέρος (πρώτη σειρά κέντρο), Γρηγόρης Παχούλης (δεύτερη σειρά άκρον δεξιά) και ο γιός του πρωθυπουργού της Ελλάδος Γιάννης Τσουδερός (Τρίτη σειρά άκρον αριστερά), Μάρτιος 1944. The 1st group of OSS in Old Souli of Epirus under Captain George W. Vergis (second row far left), Minas Kavalieros (first row center), Grigoris Pahoulis (second row far right) and the son of the Prime Minister of Greece John Tsouderos (Third row far left).

Τον Ιούλιο του 1943, το OSS ζήτησε 160 εθελοντές από το Greek Battalion, που έπρεπε να γνωρίζουν άπταιστα την ελληνική γλώσσα και να βρίσκονται σε άριστη σωματική κατάσταση, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε επικίνδυνες αποστολές στα μετόπισθεν των Γερμανών στη κατεχομένη Ελλάδα.

Οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν από πράκτορες της OSS, British commando και Γάλλους αντάρτες. Τελικά επελέγησαν 181 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, οι οποίοι χωρίστηκαν σε οκτώ ομάδες, οι οποίες απεστάλησαν στην Μεσόγειο όπου υπήχθησαν στο 2671st Special Reconnaissance Battalion.

Απ’ εκεί, το 1944, δια θαλάσσης και με αλεξίπτωτο κάτω από την κάλυψη του σκότους διασκορπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα και συνεργάστηκαν με Βρετανούς στρατιωτικούς και τους Αντάρτες του ΕΑΜ και ΕΔΕΣ, ορισμένοι πολέμησαν και στην Γιουγκοσλαβία. Η αποστολή τους ήταν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στον εχθρό και να καταστρέψουν τις επικοινωνίες, τα σιδηροδρομικά δίκτυα και τις γέφυρες που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για την αναδιάταξη και την απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων, και του εξοπλισμού τους.

Οι οκτώ ομάδες διεξήγαγαν 76 επιχειρήσεις με περισσότερους από 2000 εχθρούς που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, κατέστρεψαν 15 γέφυρες, 11 ατμομηχανές, 32 βαγόνια τρένων, 63 στρατιωτικά οχήματα, 6 φρουρές και περισσότερα από 9000 μέτρα σιδηροδρόμου. Τόσο αποτελεσματική υπήρξε η δράση ώστε και αυτοί υπήχθησαν στην διαταγή του Χίτλερ Edict No. 003830/42g: «Από εδώ και στο εξής, όλοι οι εχθροί στις αποκαλούμενες αποστολές commando, ακόμη και αν είναι με στρατιωτική στολή, είτε οπλισμένοι είτε άοπλοι, στη μάχη ή σε φυγή, θα σφαγιάζονται μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο».

Έλληνες αντάρτες που συνεργάζονταν με την OSS. Greek guerrillas working with the OSS.

Οι επιτυχημένες ενέργειές τους κέρδισαν το «Presidential Unit Citation», δύο ατομικά «Silver Star Metals» απονεμήθηκαν στους Spιro Psarakis και Gus L. Palans και αρκετά Bronze Star Medals σε άλλα μέλη και των οκτώ μονάδων. Στο παράρτημα που ακολουθεί στο τέλος του αγγλικού κειμένου καταγράφεται η σύνθεση των οκτώ ομάδων, η ημερομηνία, και η περιοχή της Ελλάδας όπου άρχισαν δράση.

Μεταξύ των 181 εθελοντών, στην 1η ομάδα ήταν οι Μηνάς Καβαλλιέρος και Γρηγόρης Παχούλης από την Κάρπαθο. Όπως μας ανέφερε ο Καβαλλιέρος, η ομάδα του προοριζόταν να δράσει στα Δωδεκάνησα, και σχεδίαζε να αποβιβαστεί στην Κάρπαθο για να καταστρέψει το ραντάρ των Γερμανών.

Η αποστολή ματαιώθηκε επειδή την δράση εναντίον των Γερμανών στα Δωδεκάνησα είχαν αναλάβει οι Άγγλοι, μάλιστα η προσπάθεια των Άγγλων για την καταστροφή του ραντάρ απέτυχε πριν πραγματοποιηθεί. (Υπεύθυνος για την φύλαξη της περιοχής που βρισκόταν το γερμανικό ραντάρ ήταν ο υπολοχαγός Hans Vogeler, που μετά από αρκετά χρόνια τον έφεραν σε επαφή με το Καβαλλιέρο. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα αλληλογραφία μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων, που περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα στα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου).

Στις 10 Μαρτίου 1944, η ομάδα των Καβαλλιέρου και Παχούλη αποβιβάστηκε κρυφά στην περιοχή της Πάργας. Μεταξύ τους ήταν και ο Γιάννης Τσουδερός, ο γιος του τότε πρωθυπουργού της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Κάιρο. Συνεργάστηκαν με τους αντάρτες του Ζέρβα και, με σαμποτάζ και μικροσυγκρούσεις, παρενοχλούσαν τους Γερμανούς. Οι  Καβαλλιέρος και Παχούλης με τη μονάδα τους έδρασαν για πέντε μήνες στην ευρύτερη περιοχή του Σουλίου, Ηγουμενίτσας, Παραμυθίας, Πάργας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας.

Ελληνοαμερικανοί στρατιώτες της OSS εν δράση. Greek American OSS soldiers in action.

Αργότερα οι ελληνοαμερικανικές ομάδες διαλύθηκαν και οι στρατιώτες τους ενσωματώθηκαν σε αμερικανικούς σχηματισμούς που πολεμούσαν στην Ευρώπη. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1944, οι Καβαλιέρος και Παχούλης αποσπάστηκαν στην 82η μεραρχία αλεξιπτωτιστών υπό τον στρατηγό George Patton. Τον Δεκέμβριο του 1944 πήραν μέρος στη μάχη της Bastogne και τον Μάρτιο του 1945 ήταν από τους πρώτους που πέρασαν τον ποταμό Ρήνο. Μετά την ήττα της Γερμανίας, ο Παχούλης υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό στο Βερολίνο.

ΕΔΣΑ

Με την OSS συνεργαζόταν και το Εθνικό Δωδεκανησιακό Συμβούλιο Αμερική (ΕΔΣΑ), που συγκέντρωσε στρατιωτικές φύσεως πληροφορίες, από νεοφερμένους Δωδεκανησίους και αντιφασίστες Ιταλούς στρατιωτικούς που είχαν υπηρετήσει στα Δωδεκάνησα, και μεταβίβασε στο OSS.

Επίσης προμήθευσε κατάλογο Δωδεκανησίων πατριωτών που ζούσαν στα Δωδεκάνησα, στην Αθήνα και στην Αίγυπτο, οι οποίοι ήταν ικανοί να συμβάλουν στον κοινό συμμαχικό αγώνα. Επίσης ο Μανώλης Αθανασιάδης από το Γεννάδι της Ρόδου, δυναμικό στέλεχος του ΕΔΣΑ και καθηγητής στο Columbia University, δίδασκε Ελληνικά σε Αμερικανούς αξιωματικούς που επρόκειτο να υπηρετούσουν με τους αντάρτες στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Dodecanese in the Greek Battalion and the Office of Strategic Services

By Manolis Cassotis

In January 1943, by decision of President Franklin D. Roosevelt, the (Greek) 122nd Infantry Battalion was created, to commemorate the 122nd anniversary of the Greek Revolution of 1821, with Major Panagiotis Klainos as its commander. Klainos was born in Sparta in 1907 and came to America with his father in 1912 and was the first Greek American to graduate from West Point. The Greek Government in exile requested the creation of the Greek Battalion to help in the resistance against the Germans in the occupied Greece.

Ο Μηνάς Καβαλιέρος στο στρατηγείο του στρατηγού Ζέρβα στο Σούλι, Σεπτέμβριος 1944 (σκίτσο του Ανδρέα Γούναρη από την πρωτότυπη φωτογραφία). Minas Kavalieros at the headquarters of General Zervas in Souli, September 1944 (sketch by Andreas Gounaris from the original photograph).

Among the Greek Americans who volunteered in the Greek Battalion were many Dodecanese, and among them were sailors of the merchant marine, who because of the war found themselves stranded in America. The Battalion’s military training took place at Ft. Carson CO, and later some of its members were transferred to other military units and to the Office of Strategic Services (OSS), which later evolved into the Central Intelligence Agency (CIA).

Michael Vassilakis and Anthony Logothetis, from Karpathos, were assigned to the 26th Division. They landed at Utah Beach, fought along the Salonnes-Moncourt Canal and around the Moncourt Forest and captured the towns of Dieuze, Saar Union and Saarreguemines. They took part in the Battle of the Ardennes and the capture of the city of Arsdorf. They fought at the crossing of the Wiltz River and the capture of the town of Grumelscheid. They crossed the Clerf and Rhine rivers and took part in the Battles for the capture of the city of Hanua and the crossing of the Main River. From there they advanced and took part in the occupation of the cities of Fulda and Meiningen. Continuing, they entered Austria where they captured the city of Linz and, changing direction, entered Czechoslovakia, and once they crossed the Vltata River Germany surrendered.

In July 1943, the OSS requested 160 volunteers from the Greek Battalion, who had to be fluent in the Greek language and in excellent physical condition, to be used in dangerous missions behind the German rear in occupied Greece. The volunteers were trained by OSS agents, British commandos, and French guerrillas. Finally, 181 officers and non-commissioned officers were selected, who were divided into eight groups, which were sent to the Mediterranean and assigned to the 2671st Special Reconnaissance Battalion.

Ο Μιχάλης Βασιλάκης με το Greek Battalion στο Camp Carson, που αργότερα υπηρέτησε με την 26η Αμερικανική Μεραρχία. Michael Vassilakis with the Greek Battalion at Camp Carson, who later served with the 26th American Division.

From there, in 1944, by sea and by parachute, under the cover of darkness, dispersed throughout Greece and collaborated with the British military and the rebels of the EAM and EDES, some also fought in Yugoslavia. Their mission was to inflict the greatest possible damage on the enemy and destroy the communications, railway networks and bridges used by the Germans to redeploy and withdraw German forces, and their equipment.

The eight groups conducted 76 operations with more than 2000 enemy killed, wounded or captured, destroyed 15 bridges, 11 locomotives, 32 railway carriages, 63 military vehicles, 6 garrisons and more than 9000 meters of railway. The action was so effective that they too were subject to Hitler’s Edict No. 003830/42g: “From now on, all enemies in so-called Commando missions, even if they are in military uniform, whether armed or unarmed, in battle or in flight, will be slaughtered to the last man.” Their successful actions earned the ‘Presidential Unit Citation’, two individuals awarded the Silver Star Metals, Spiro Psarakis and Gus L. Palans, and several ‘Bronze Star Medals’ to other members of the eight units. In the appendix that follows at the end of the English text, are recorded the composition of the eight groups, the date, and the area where they started their activity in Greece.

Among the 181 volunteers, in the 1st group were Minas Cavallieros and Gregory Pahoulis from Karpathos. And as Cavallieros said, his group was destined to operate in the Dodecanese, and planned to land in Karpathos to destroy the Germans’ radar. The mission was aborted because the action against the Germans in the Dodecanese had been undertaken by the British, in fact the British attempt to destroy the radar failed before it was completed. (Responsible for guarding the area where the German radar was located was Lieutenant Hans Vogeler, and several years later, I brought him into contact with Cavallieros. An interesting correspondence between the two former enemies ensued, which gives interesting information about the Dodecanese during WWII).

On March 10, 1944, Kavallieros’ and Pahoulis’ group landed secretly around Parga. Among them was John Tsouderos, the son of the then Prime Minister of the Greek Government in Cairo. They collaborated with Zerva’s guerrillas and, with sabotage and skirmishes, harassed the Germans. Cavallieros and Pahoulis and their unit operated for five months in the wider area of Souli, Igoumenitsa, Paramythia, Parga, Ioannina and Preveza.

Later the Greek American group disbanded, and its soldiers were integrated into American military formations fighting in Europe. On September 15, 1944, Kavalieros and Pahoulis were assigned to the 82nd Parachute Division under General George Patton. In December 1944 they took part in the Battle of Bastogne and in March 1945 they were among the first to cross the Rhine River. After the defeat of Germany, Pahoulis served with the American army in Berlin.

NDCA

The National Dodecanese Council of America (NDCA) also cooperated with the OSS, which gathered information of military nature, from newly arrived Dodecanese and anti-fascist Italian soldiers who served in Dodecanese and passed to OSS. It also provided a list of Dodecanesian patriots living in the Dodecanese, Athens and Egypt who were able to contribute to the common allied struggle. Also, Manolis Athanasiadis from Gennadi, Rhodes, a dynamic member of NDCA and a professor at Columbia University, taught Greek to American officers who were going to serve with the guerrillas in German-occupied Greece.

Παράρτημα

Group-I: (April 23, 1944 – Epirus, NW Greece) Capt. George W. Verghis, Capt. Ronald J. Darr, 1st Lt. Paul J. Mackey, T/Sgt. Victor L. Miller, S/Sgt. Jerry Apostolatos, Sgt. George G. Boosalis, Sgt. Minas C. Kavallieros, Sgt. George. J. Papastrat, Cpl. William Johnson, Cpl. Gust C. Kraras, T/4 Armando Sanches, T/5 Constatin S. Bertakis, T/5 Paul N. Frangis, T/5 George N. Karamas, T/5 George E. Katsaros, T/5 George J. Kutulas, T/5 Gregory M. Pahules, T/5 Arris Poulos.

Group-II: (June 18, 1944 – Roumeli, S Central) Capt. Frank T. Blanas, 1st Lt. John Giannaris (W), 1st Lt. Nicholas G Pappas, T/Sgt. Barnard F. Brady, S/Sgt. James M. Apostolopoulos (W), S/Sgt. Mike G. Kountouris (W), S/Sgt. George C. Kypriotis, S/Sgt. Peter M. Moshopoulos (W), Sgt. Stephanos J. Philippides, T/4 Spiros T. Taflambas, T/4 James Zonas (W), Cpl. Louis G. Lenares, Cpl. Hercules J. Sembrakis, Cpl. Costas A. Theodorou, T/5 James K Alexatos, T/5 Demetrius Frangas, T/5 Angelo H. Kaleyias, T/5 Theodore N. Markides, T/5 Steve P. Marthiakes, T/5 Alekos X. Orkoulas, T/5 Gus L. Palans, T/5 Christ Skiriotis, T/5 George S. Tiniakos, T/5 George S. Tiniakos, T/5 Michalis Tsirmulas (K).

Group-III: (July 19, 1944 – Thessaly, Mid-E Greece) 1st Lt. Michael P. Manusos, 1st Lt. Donald E. Mort, 1st Lt. Nicholas G Pappas, S/Sgt. Steve J. Mastros, S/Sgt. James A. Tsolas, S/Sgt. Alex Vellis, Cpl. John G. Katsikos, T/4 George J. Pappas, T/5 Peter J. Anton, T/5 William G. Mehilos.

Group-IV: (Sept. 8, 1944 – Macedonia) Capt. Robert E. Eichler, 1st Lt. Paul B. Pope, S/Sgt. Christ C. Christis, S/Sgt. Tom P. Georgalos, Sgt. David J. Christ, Sgt. Nick H. Cominos, Sgt. Bill G. Kirtatas, Sgt. Steve Voulgarakis, T/4 James S. Kavourhas, Cpl. John Bitaikas, Cpl. Pete H. Lewis, Cpl. Andrew S. Mousalimas, Cpl. Alexander P. Phillips, Cpl. Perecles P. Phillips, T/5 Nick J. Amigdalitsis, T/5 James Antonakis, T/5 Dionisios Fotinatos, T/5 Alexander G. Gewlas, T/5 Andrew G. Gravis, T/5 George S. Kalliavas, T/5 Andrew G. Karabatsos, T/5 John M. Koutelis.

Group-V: (May 21, 1944 – Mt. Paikon, N Greece) 1st Lt. George Papazoglou (W), 1st Lt. Lou Payton, T/Sgt. Walter E. Gates, S/Sgt. Pete G. Paidas, S/Sgt. Anthony J. Saralis, S/Sgt. Lyle M. Schneeberger, S/Sgt. James A. Thomas, Sgt. John Bichekis (W), T/4 Dean M. Lowdermilk, Cpl. Tasos J. Gianiotis, Cpl. Gust Mukanos, Cpl. Spero Psarakis (W), Cpl. Alexander Psomas (W), T/5 Harry T. Ameredes, T/5 Anargyros Antonopoulos, T/5 Mihail G. Kondos, T/5 Angelo N. Lygizos, T/5 John P. Minogianis, T/5 James Papavassiliou, T/5 Peter Photis, T/5 Peter Stamates (W), T/5 Gus Vellios (W), T/5 Constantine Zahariades, Cpl. Paul J. Zarras.

Group-VI: (July 19, 1944 – Olympus, Mid-E Greece) 1st Lt. George Chumas, T/Sgt. Richard J. Daigle, Jr., T/Sgt. Apostolos G. Mihopoulos, T/Sgt. Alvin G. Painas, T/Sgt. Christopher Saris, T/Sgt. Theophanes G. Strimanos, S/Sgt. Thomas K. Andrews, S/Sgt. Harry Fergadiotis, S/Sgt. Peter M. Laris, Sgt. Harry J. Pulos, T/4 James A. Laubs, Cpl. Photios G. Doukas, Cpl. Anton Loukas, Cpl. Nick E. Ramoundos, T/5 Alexander Haritakis, T/5 Christ G. Lulas, T/5 Lambros G. Makris, T/5 Harris R. Mill, T/5 Nicholas D. Papapanu, T/5 Eleftherios J. Pipinias, T/5 Bill Portolos, T/5 Georgiios P. Portolos, T/5 Sotirios G. Vakakas.

Group-VII: (May 16, 1944 – Peloponesus) Capt. J. A. Rogers, Capt. Ronald J. Darr, 1st Lt. Donald E. Mort, T/Sgt. Peter Panagakos, T/Sgt. James J. Zevitas, S/Sgt. Steve J. Mastros, Sgt. Steve J. Gineris, T/4 Joseph C. Ciras, T/4 William S. Hortos, T/4 Joseph F. Zien, T/5 Arthur J. Agoritsas, T/5 Charles P. Antinopoulos, T/5 Gust J. Babalis, T/5 Aristides J. Boutselis, T/5 Stavros E. Caragian, T/5 James Caroulis, T/5 George Hillias, T/5 Demetrios G. Kamvouris, T/5 Alexander G. Katsias, T/5 Gust Kitakis, T/5 Peter Kurchock, T/5 Charles Liarakos, T/5 Gus Nanos, T/5 Alexander C. Poryzess, T/5 Theodore J. Poulakos, T/5 Konstantine A. Salaris, T/5 Anthony G. Sampatacacus, T/5 Steven F. Segeti, Jr., T/5 Harry Shiomos.

Group-VIII: (July 16, 1944 – Macedonia) Capt. R. Darr, Lt. D. E. Mort, 1st Lt. Gilbert O. Jackman, T/Sgt. John G.Glaros, S/Sgt. Sam C. Poulos, S/Sgt. George C. Karakitsos, S/Sgt. Demetrios N. Polyzos, Sgt. George N. Kfstathiou, Sgt. John Richakas, Sgt. Eleftherios T. Tsantes, Sgt. John E. Tsouderos, T/4 Arthur D. Papoulias, T/4 Evangelo Agelopas, T/4 Thomas P. Soullas, Cpl. Paul Siapicas, T/5 John C. Cacavias, T/5 James T. Drake, T/5 Gus Eliopoulos, T/5 Constantinos S. Katsikis, T/5 Rudolph R. Kosisek, T/5 Trifon E. Lafakis, T/5 William Leonardos, T/5 Sipridon B. Papayannakis, T/5 John T. Pirpos, T/5 Martin Redovian, T/5 Norbert F. Rennie, T/5 Peter Stamates, T/5 George J. Stathis, T/5 Nicholas A. Vanikiotis, T/5 George T. Basiardanes.

0 comments on “Δωδεκανήσιοι στο Ελληνικό Τάγμα της Αμερικής και στο Office of Strategic Services

Αφήστε μια απάντηση