Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος προσκεκλημένος στο «3ο FORUM ΣΠΑΥ(Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) 2024» με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη & Ανθεκτικές Πόλεις – Το Μέλλον της Αυτοδιοίκησης». Σε ένα διήμερο διαλόγου και προτάσεων, στις 11 και 12 Μαρτίου 2024, η Πολιτική Προστασία υπό το πρίσμα της Αυτοδιοίκησης αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης με τον Υμηττό ως πρότυπο.
Κατά τη διάρκεια του 3ου FORUM ΣΠΑΥ 2024 γεννήθηκε το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων», το πρώτο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία.
Οι 91 Δήμαρχοι – Ιδρυτικά Μέλη του Ε.Δ.Α.Π. υπέγραψαν την επίσημη διακήρυξη το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00 στο κατάμεστο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη.
Ο Δήμος Νισύρου αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου. Ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος στην ομιλία του ανέλυσε το έργο προς εκπόνηση: «Η Εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ανίχνευση κινδύνων και στην Τουριστική Προβολή της Νισύρου». Ένα έργο που θα εκπονηθεί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στοχεύει στο να δημιουργήσει το ακριβές ψηφιακό δίδυμο με ενσωμάτωση 3D μοντέλου αλλά και των μετρήσεων των συνθηκών που επικρατούν δυναμικά στον κρατήρα του ηφαιστείου κατά τη στιγμή της Ψηφιακής επίσκεψης (π.χ., θερμοκρασία, μετρήσεις έκλυσης αερίων κλπ), καθώς και ιστορικών μετρήσεων στα σημεία του ηφαιστείου. Θα επιτρέπει τη διαδραστική εξερεύνηση του Digital Twin του κρατήρα του ηφαιστείου στη Νίσυρο. Πέρα από την παροχή μιας εντυπωσιακής τουριστικής εμπειρίας, θα επιτρέπει στους επισκέπτες να εντρυφήσουν στην ιστορία του ηφαιστείου. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ανάπτυξη βιώσιμης τουριστικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας παρέχοντας εκπαιδευτικές περιηγήσεις για μαθητές και εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσω του 3D ψηφιακού περιβάλλοντος. Μέσω της ενσωμάτωσης μετρήσεων από αισθητήρες από το φυσικό χώρο του ηφαιστείου και μηχανισμούς Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορεί να αναδείξει την περιβαλλοντική επίδραση και να προάγει την εκπαίδευση και τον βιώσιμο τουρισμό, δημιουργώντας ένα αλληλεπιδραστικό ψηφιακό περιβάλλον.
Η χαρτογράφηση και η 3D ψηφιοποίηση του ηφαιστείου δίνουν τη δυνατότητα για τη συγκέντρωση σημαντικών πληροφοριών, προσφέροντας ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη επιστημονικού τουριστικού ενδιαφέροντος από γεωλόγους και επιστήμονες που μελετούν περιβαλλοντικά ζητήματα. Η δυνατότητα εξερεύνησης του ψηφιακού δίδυμου του ηφαιστείου με ακρίβεια και λεπτομέρεια επιτρέπει την εκτεταμένη ανάδειξη της γεωμορφολογίας και της δυναμικής του ηφαιστείου. Με αυτόν τον τρόπο, το Ψηφιακό Δίδυμο διευκολύνει την προώθηση της βιώσιμου και θεματικού τουρισμού.
Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί «Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης» για το ΧΥΤΑ Νισύρου που θα στοχεύει στην Ανίχνευση Φωτιάς με Τεχνητή Νοημοσύνη, στην Ανίχνευση επικίνδυνων αποβλήτων και στην Πρόβλεψη πιθανών κινδύνων.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών, που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης έως και τη φάση της αποκατάστασης. Η χρήση των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης βελτιστοποιεί τους μηχανισμούς πρόληψης και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας εν γένει.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως δημόσιας πολιτικής, αλλά παράλληλα, χρειάζεται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, προκειμένου οι πολιτικές που εφαρμόζει να είναι αποτελεσματικές.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε: «Προχωράμε στη δημιουργία του πρώτου δικτύου πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία που γεννιέται μέσα από το 3ο FORUM του ΣΠΑΥ με τη συμμετοχή δεκάδων δήμων, που πλέον, όλοι μαζί, διευρύνουμε την οικογένεια του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς!».