ΚΟΣΚΙΝΟΥ


Πώς είδε το χωριό Κοσκινού ο περιηγητής Γκερέν, πριν από πολλά χρόνια

Στα χρόνια της σκλαβιάς και της σκοτεινιάς, από το 1522 και μέχρι το 1912, πολλοί Έλληνες και ξένοι περιηγητές έφτασαν στο νησί μας και στην πόλη μας για να δουν και να γράψουν πως ζουν οι Έλληνες και χριστιανοί, εδώ στη Ρόδο και στα χωριά μας, κάτω από την αγαρηνή σκλαβιά, τη φρικαλέα και απάνθρωπη.

Στα 1854, καλοκαίρι και μάλιστα Ιούνιο, έφτασε στη Ρόδο ένας Γάλλος μελετητής, συγγραφέας και λάτρης του ελληνισμού. Το όνομα του ήταν Βίκτωρ Γκερέν. Ο Γκερέν έκανε μια περιοδεία σε όλα τα χωριά του νησιού, καθώς και μια συστηματική μελέτη για την πόλη μας.

Ας δούμε με Λίγα λόγια και εικόνες πώς είδε το χωριό Κοσκινού ο Γκερέν πριν από 142 χρόνια, όταν ένα ζεστό πρωινό έφτασε στο ιστορικό και ωραίο αυτό χωριό.

Γράφει για το ωραίο χωριό:«ΚΟΣΚΙΝΟΥ, ή, για να πούμε καλύτερα, η κωμόπολη Κοσκινού, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα χωριά του νησιού της Ρόδου. Αποτελείται από 280 σπίτια, δηλαδή από 280 οικογένειες ή 1400 κατοίκους, ΟΛΟΥΣ Έλληνες και χριστιανούς.

Κείται σε ένα οροπέδιο, προς νότο σταματά απότομα σε μια απόκρημνη κοιλάδα, στο βάθος της οποίας κυλά ένας χείμαρρος. Οι κάτοικοι των Κοσκινού είναι λατόμοι ή ημιονηγοί, δραστή­ριοι και επιχειρηματικοί και απολαμβάνουν μια σχετική ευημερία.

Επίσης, τα σπίτια είναι καλύ­τερα χτισμένα από εκείνα των άλλων κοινοτήτων του νησιού.

Έχουν ένα μόνο ισόγειο και αποτελούνται από ένα δωμάτιο μοιρασμένο με δύο και κάποτε με τρία ξύλινα χωρίσματα. Τα σπίτια δεν έχουν άλλο στόλισμα, παρά μόνο πολυάριθμα πιάτα αναρτημένα στους τοίχους. Τα πιάτα αυτά είναι το πιο περιζήτητο είδος στη Ρόδο.

Το χωριό έχει και δύο εκκλησίες, η μια είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και η άλλη στην Παναγιά την Οδηγήτρια και είναι ενοριακές εκκλησίες της κωμόπολης Κοσκινού. Ακόμη, αυτή η πολυπληθής κοινότητα δεν έχει κανένα σχολείο. Οι παπάδες του χωριού αρκούνται να διδάσκουν σε μερικά παιδιά την ανάγνωση.

Στα περίχωρα των Κοσκινού μας έδειξαν πολλούς αρχαίους τάφους, λαξευμένους στο βράχο, καθώς και μερικά τεχνητά σπήλαια και μεγάλα λατομεία. Λέγεται πως, όταν ο Ιππόδαμος αποφάσισε να χτίσει την πόλη της Ρόδου, πήρε οικοδομικά υλικά από τα λατομεία των Κοσκινού.

Γράφει και άλλα πολλά ο Ελληνολάτρης και θαυμαστής της πόλης και του λαού μας Γάλλος. Αναφέρει πως η κωμόπολη Κοσκινού είναι αρχαία ελληνική πόλη και ονομασία. Γράφει πως η λέξη Κοσκινού προέρχεται από το διάτρητο έδαφος της περιοχής, που μοιάζει με κόσκινο λόγω των πολλών οπών και διατρήσεων. Μια άλλη εκδοχή που αναφέρει, είναι πως το χωριό ονομάστηκε Κοσκινού, επειδή οι κάτοικοι του έφτιαχναν κόσκινα και τα πωλούσαν στη Ρόδο.

Εμείς όμως σήμερα γνωρίζουμε πως το ωραίο και κατάλευκο χωριό, με τους άξιους και νοικοκύρηδες κατοίκους, πήρε το όνομα του από τον κτηματία Κοσκινά, που διαφέντευε το χωριό, τους χωρικούς και την περιοχή..

0 comments on “ΚΟΣΚΙΝΟΥ

Αφήστε μια απάντηση