ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Πληθώρα από φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, κρέατα και ζαρζαβατικά τοπικής παραγωγής. Η δωδεκανησιακή κουζίνα είναι τόσο πλούσια και ποικιλόμορφη όσο και τα νησιά της. Γλυκό ντοματάκι και κρασοτύρι της Κω, γαελόπιτες της Σύμης, τυρόπιτες και πουγκιά της Πάτμου, μελεκούνια και ξεροτήγανα από την Ρόδο, ρεβυθοκεφτέδες και σουμάδα της Νισύρου, μυζήθρα με γίδινο γάλα από τους Λειψούς, παξιμάδια Αστυπάλαιας,  κρίθινες κουλούρες Καλύμνου, ψωμιά όλων των ειδών και «μακαρούνες» από την Κάρπαθο, τυριά της Κάσου και πολλά ακόμη παραδοσιακά προϊόντα. Ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, μέλι και κρασί, παράγονται σχεδόν σε κάθε νησί με συνέπεια να δημιουργείται ένα μωσαϊκό εκατοντάδων πρότυπων συνταγών και παραλλαγών τους.

Στην Πάτμο, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας κρέατος, η συνταγή που έχει αναπτυχθεί περισσότερο σε διάφορες εκδοχές είναι το κατσικάκι ή το αρνάκι (παραδοσιακό σε ξυλόφουρνο, λεμονάτο, με χοντρά μακαρόνια, σάλτσα, τριμμένο τοπικό τυρί κ.α.) To ρύζι, οι σταφίδες και τα κουκουνάρια συνήθως χρησιμοποιούνται ως γέμιση. Γενικότερα, ξεχωρίζουν τα αγριόχορτα  «στιφοράδικα» (σταμναγκάθια) και τα κρίταμα. Επίσης, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν κολοκυθοανθούς για να φτιάξουν γεμιστές «φούντες» (γεμιστοί ανθοί με ρύζι ή φέτα). Μια ακόμη γνωστή συνταγή του νησιού είναι το χταπόδι στιφάδο.

Βέβαια, η πλέον φημισμένη τοπική λιχουδιά είναι η πατινιώτικη τυρόπιτα, την οποία θα συναντήσετε και γλυκιά (με προσθήκη κανέλας ή ζάχαρης). Εξίσου γνωστά είναι και τα παραδοσιακά γλυκά της Πάτμου, τα λεγόμενα πουγκιά (ζύμες που γίνονται τηγανητές ή ψητές με καρύδι και μέλι) όπως και το χαρακτηριστικό αμυγδαλωτό (μια παραλλαγή του νησιώτικου αμυγδαλωτού με ανθόνερο), το σχινόψωμο και οι σχινόπιτες.

Αμυγδαλωτά: μία γλύκα στα λευκά

Μικρά, μυρωδάτα γλυκά με βάση το αμύγδαλο, πλασμένα σε διάφορα σχήματα και πασπαλισμένα με άφθονη άχνη ζάχαρη, γλυκαίνουν όλους τους ουρανίσκους και είναι η δική μας απάντηση στο μάρζιπαν. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά, με τις Read more…

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ »

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ:

Πουγκιά με μέλι Η παρακάτω συνταγή είναι από τη γλυκιά κ. Μαρούλα Κουσουλίνη που με πολύ ευχαρίστηση δέχτηκε να τη μοιραστεί μαζί μας. Υλικά Για τη ζύμη:500 γρ. αλεύριΝέρο όσο χρειαστείΑλάτιΛίγο λάδι για το ζύμωμα Για τη γέμιση:300 γρ. μυζήθρα1 Read more…

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ »

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Αρντιστά

Υλικά1\2 κιλό φακές2 ντομάτεςΠερίπου μισή κούπα λάδι1 μέτριο κρεμμύδιΛίγος πολτός ντομάτας για χρώμα2 φύλλα δάφνης2 σκελίδες σκόρδοΑλάτιΠιπέρι1\2 κιλό νερό2 κούπες αλεύριΔυόσμοςΞύδι Εκτέλεση Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τις φακές, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το λάδι μέχρι να μεγειρευτούν οι φακές. Σε ένα Read more…

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ »

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Αστακομακαρονάδα

Γευστικότατη αστακομακαρονάδα. Υλικά600-700 γρ. Αστακό1/2 κιλό λιγκουίνια βρασμένα20 γρ. βούτυρο10 γρ. κονιάκ200 γρ. μπίσκ (σως) Υλικά για την μπισκ-σως:Κεφάλια από γαρίδες ή αστακό5 ντομάτες μέτριες30 γρ. βούτυρο10 γρ. κονιάκΛίγο σέλινοΑλάτιΠιπέρι Εκτέλεση Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με τα Read more…

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ »

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Κολοκυθοανθοί Γεμιστοί

Υλικά10 μεγάλοι ανθοί κολοκυθιών10 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ (όσους κολοκυθοανθούς έχουμε, τόσο θα είναι και ο αριθμός των κουταλιών ρυζιού)4 κουταλιές της σούπας λάδι2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες1/3 ποτήρι νερόΜαϊντανός ψιλοκομμένοςΜάραθος ψιλοκομμένοςΔυόσμος ψιλοκομμένος Εκτέλεση Πλένουμε τους Read more…

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ »

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Λαμπροκούλουρα (ή Κιτρινοκούλουρα)

Τα λαμπροκούλουρα ή κιτρινικούλουρα φτιάχνονται σε ξυλόφουρνο με το τοπικό φρέσκο κατσικίσιο τυρί της Αστυπάλαιας (τη χλωρή) και αυτοφιές σαφράν (τη Ζαφορά). Υλικά12Kg αλεύρι2kg προζύμι με νερόΠερίπου μισή κούπα λάδι3 χλωρές2,5kg γάλα6 μπάικιν μπάουτερ2 κουτάκια σόδα2 ποτήρια σόδα (πόσιμη)2 1\2 Read more…

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ »

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Λαμπρόπιτα

Υλικά Για τη ζύμη:1 κιλό αλεύρι σκληρό1 φακελλάκι μαγιά1 φακελλάκι μπέϊκιν πάουντερ1 κουταλάκι αλάτι250 gr. βούτυρο (ΒΙΤΑΜ)2 κούπες γάλα χλιαρό (ή όσο πάρει)1 κουταλιά γλυκάνισομισό κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη (εγώ δεν βάζω)1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη (εγώ δεν βάζω) Για τη γέμιση Read more…

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ »

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουγγιά Μία παραδοσιακή συνταγή της κ. Ελένης Σταγώνη. Την ευχαριστούμε για όλα. Υλικά: Για τη ζύμη:•    ½ κιλό αλεύρι•    3 κουτ. της σούπας λάδι•    1 κουτ. του γλυκού αλάτι•    1 αυγό•    Το χυμό από ένα λεμόνι•    Λίγο νερό Γέμιση αλμυρή:•   Read more…

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ »

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Τα γλυκά της Αστυπάλαιας που θα λιγουρεύομαι για πάντα

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Αστυπάλαια, να σκέφτεσαι ότι αξίζει κι ας είναι λίγο μακρύς ο δρόμος (με το καράβι). Αλλιώς πάρε το αεροπλάνο! Γιατί, πίστεψέ με, η Αστυπάλαια είναι ξελογιάστρα. Με ξεμυάλισε και μένα με το απέραντο γαλάζιο, το Read more…

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ »