ΜΑΣΣΑΡI

Μέσα σε μία πανέμορφη κοιλάδα με πορτοκαλεώνες, ελαιώνες και δάση από πεύκα και κυπαρίσσια που διασχίζουν ο χείμαρρος Μάκαρης και ο ποταμός Γαδουράς, βρίσκεται κτισμένο το χωριό Μάσαρη.
Η ιστορία του χωριού ξεκινάει από πολύ παλιά. Ο σεισμός όμως της 10ης Απριλίου του 1863 κατέστρεψε τα πάντα, τόσο την εκκλησία όσο και τον οικισμό. Τότε χάθηκαν 115 ψυχές. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου ήρθαν στο σημερινό χωριό τα νέα Μάσαρη.
Η τοποθεσία επιλέχθηκε λόγω της ύπαρξης στάβλων, οι οποίοι έμειναν ανέπαφοι μετά τον σεισμό. Στην πλατεία του χωριού μπορούμε να θαυμάσουμε το σύμπλεγμα, το σχολείο με την καταπληκτική νεοκλασική αρχιτεκτονική με τρία αετώματα ιωνικής πρότασης, χτισμένο από το 1910, καθώς και την Εκκλησία: “Τα Εισόδια της Θεοτόκου”, η οποία γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου. Στην επιγραφή στην είσοδο της εκκλησίας αναγράφεται η ημερομηνία 31 Μαρτίου 1870, με την οποία δηλώνεται η λήξη των έργων κατασκευής της. Το ψηλό καμπαναριό της εκκλησίας χτίστηκε το 1939.

Αξίζιε να δείτε τη Μονή του Αγίου Ιωάννη και η Bυζαντινή Μονή της Κάμειρου, που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. Το Μάσσαρι εκτός από τις εκτάσεις του σε εσπεριδοειδή, είναι πλούσιο σε πεύκα και κυπαρίσσια, αλλά και σε ελαιώνες.
Συνίσταται για όσους αναζητούν την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση. Τέλος, υπάρχει αφθονία μονοπατιών για πεζοπορία και αναψυχή.

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Δημοτικό Διαμέρισμα
Ταχ. Κωδικός 85102
Τηλ. +30 22440
Υψόμετρο 25 μέτρα
Γ. Μήκος 28o 04′ 21.19″ E
Γ. Πλάτος 36o 10′ 40.39″ N

Αποστάσεις:
40 Χιλιόμετρα Βορειοανατολικά (ΒΑ) η πρωτεύουσα του νησιού: ΡΟΔΟΣ, Πόλη, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ