ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ

Ο Άγιος Ισίδωρος είναι ορεινό χωριό της νήσου Ρόδου των Δωδεκανήσων σε υψόμετρο 520 μέτρων[1]. Σύμφωνα με την την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 355 κατοίκους και με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης από το 2011 αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Αγίου Ισιδώρου που υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Ατταβύρου του Δήμου Ρόδου. Μέχρι το 2010, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καποδίστρια υπαγόταν στον Δήμο Ατταβύρου και είχε 590 κατοίκους.

Γεωγραφία – Ιστορία

Ο Άγιος Ισίδωρος βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Ατταβύρου όρους (1215 μ.) και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία, που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού. Το χωριό είναι ορεινό και παραδοσιακό γεωργικό. Οι λίγοι κάτοικοι ασχολούνται με εποχιακές καλλιέργειες.

Στα αρχαιολογικά αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνονται το Ιερό της Αρτέμιδας (4ος – 3ος αιώνας π.Χ.) που πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη θέση της μονής του Αγίου Ιωάννη του Αρταμίτη καθώς και η ίδια η μονή (10ος αιώνας), που είναι μεταβυζαντινός ναός χτισμένος στη θέση προγενέστερου. Η Μονή Αρταμίτη με την ονομαστή βιβλιοθήκη της, υπήρξε κατά το Μεσαίωνα χώρος θεολογικής και πνευματικής θαλπωρής σε δύσκολες εποχές, σύμφωνα με γραπτές πηγές.

Στα δυτικά του χωριού, στη θέση “Αγρός”, είναι η Εφταβήματη, ερείπια μεγάλης βυζαντινής εκκλησίας.

Είναι δυνατή η ανάβαση στον Αττάβυρο από μονοπάτι. Στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούν τοπία ιδιαίτερου κάλλους οι φυσικές πηγές “Σουλουντράνια”, “Γιεργιές”, “Κουμπουνού”, “Μύλος”.

Στον Άγιο Ισίδωρο γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια, προτού μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, ο πατέρας του Έλληνα καλαθοσφαιριστή Νίκου Γκάλη. Το 2010 το όνομά του δόθηκε σε μια αίθουσα εκδηλώσεων, με τον ίδιο τον Νίκο Γκάλη να δίνει το παρόν