ΠΡΟΦΥΛΙΑ

Η Προφύλια είναι ένα παραδοσιακό χωρίο της νότιας Ρόδου χτισμένο στην πλαγιά του όρους Γέρακα σε υψόμετρο 382 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ρόδου και απέχει περίπου 77 χλμ (μέσω νέου οδικού άξονα) ή 84 χλμ (μέσω παλαιού οδικού άξονα) από το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού.

Το χωριό είναι πόλος έλξης κυρίως για τους εκδρομείς που επιζητούν επαφή με τη φύση, καθώς διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στα πευκοδάση της φιλοξενείται το ελάφι Dama dama, γνωστότερο ως «πλατόνι της Ρόδου». Η συγκεκριμένη περιοχή προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Natura 2000».

Το χωριό διαθέτει αρκετές εκκλησίες, όπως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Άγιος Γεώργιος, η ανέγερση των οποίων χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία αφιερωμένη στο Γενέθλιο της Παναγίας, από τη βόρεια πλευρά της αυλής της οποίας μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα προς το ορεινό ανάγλυφο του Αττάβυρου που ανοίγεται στον ορίζοντα.

Στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου υπάρχουν υπέροχες τοιχογραφίες του 1017. Τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού έχουν δώμα στρωμένο με πατελιά και αποτελούνται απο ένα δωμάτιο το οποίο στηρίζεται από τόξο (καμάρα). Οι τοίχοι στολίζονται από παραδοσιακά ροδίτικα διακοσμητικά πιάτα.

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: ΝΗΣΙΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Αιγαίου
Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακή Ενότητα: ΡΟΔΟΥ
Δήμος: ΡΟΔΟΥ
Δημοτική Ενότητα: ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: Τοπική Κοινότητα Προφίλιας
Επίσημη Ονομασία: η Προφίλια
Έδρα Δήμου: Ρόδος
Υψόμετρο: 382
Κωδικός Οικισμού: 6901091001
Γεωγραφικό Μήκος: 27.8446396392
Γεωγραφικό Πλάτος : 36.0966442425
Γεωγ. Διαμέρισμα: Νησιά Αιγαίου
Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ