ΚΟΣΚΙΝΟΥ

Τα Κοσκινού βρίσκεται 10χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Είναι ένα από τα πιο παλαιά της Ρόδου και ένα από τα πιο ιστορικά και γνωστά. Πήραν το όνομα τους από την κατασκευή κόσκινων. Χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Το χωριό θυμίζει λαβύρινθο με στενά δρομάκια και ζωντανά χρώματα. Όλα τα σπίτια είναι σκαλισμένα με σχέδια, με πέτρινες βεράντες. Το χαρακτηριστικό των σπιτιών είναι το χρώμα στις πόρτες, ενώ εντύπωση προκαλεί το πολύχρωμο μωσαϊκό για το οποίο φημίζονται.

Αξίζει να επισκεφτείτε το “Παραδοσιακό Σπίτι”, το οποίο είναι κοσμημένο με χειροποίητα υφαντά και κεραμικά στολίδια. Γενικά τα Κοσκινού έχουν έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς φιλοξενεί το μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αιώνα και τα χριστιανικά παρεκκλήσια Αγ. Μαρίνα, Αγ. Ειρήνη και Αγ. Λουκά

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τον τουρισμό και παραδοσιακά με την παραγωγή ασβέστου.

Δυνατότητες διαμονής στον οικισμό και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές, όπως και δυνατότητα για καλό φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες και σύγχρονα εστιατόρια, ψώνια και διασκέδαση.

 
Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: ΝΗΣΙΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Αιγαίου
Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακή Ενότητα: ΡΟΔΟΥ
Δήμος: ΡΟΔΟΥ
Δημοτική Ενότητα: ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Δημοτική Κοινότητα Κοσκινού
Επίσημη Ονομασία: τα Κοσκινού
Έδρα Δήμου: Ρόδος
Υψόμετρο: 105
Κωδικός Οικισμού: 6901060201
Γεωγραφικό Μήκος: 28.2113993708
Γεωγραφικό Πλάτος : 36.3835547314
Γεωγ. Διαμέρισμα: Νησιά Αιγαίου
Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα:
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ