ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ

65χλμ. από την πόλη της Ρόδου . Έχει κάστρο και πασίγνωστο μουσείο . Λέγεται Ασκληπιειό γιατί πράγματι υπήρχε θεραπευτικό αφιέρωμα στο Ασκληπιειό. Το χωριό Ασκληπειό, είναι ένα ορεινό μέρος, χτισμένο γύρω από το κάστρο του χωριού, το οποίο είναι μνημείο από το πέρασμα των Ιπποτών. Γύρω – γύρω τα μικρά άσπρα σπιτάκια, της λαϊκής αρχιτεκτονικής, δημιουργούν ένα άσπρο σύνολο. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η υπέροχη εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου χτισμένη το 1060 μ.Χ και είναι δίπλα το παλαιό Ελαιοτριβείο, που σήμερα είναι Λαογραφικό Μουσείο. Εχει σχήμα ελεύθερου σταυρού και οι τοιχογραφίες της είναι του 17ου αιώνα. 

Το κάστρο του Ασκληπειού , ήταν Ιπποτικό Φρούριο του 13ου αιώνα και βρίσκεται σε ένα λόφο 250 μέτρων στην περιοχή του ομώνυμου χωριού. Ο φυσικός χώρος που υπάρχει στο Ασκληπειό έχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο δάσος πεύκων και ελαιώνων. Σε εποχές όπου οι επιδρομές των πειρατών ήταν συχνές, οι Ασκληπενοί έβαζαν τα ψάθινα καπέλα τους στηριγμένα σε χίλια ραβδιά να φαίνεται από μακριά πως περιμένει τους πειρατές πλήθος μαχητών, να τρομάζουν και έτσι η περιοχή να διαφεύγει τον κίνδυνο.

Το Ασκληπειό, διατηρεί την παραδοσιακή Ροδίτικη αρχιτεκτονική.
Μονοπάτι που ξενικά από το χωριό οδηγεί στο βραχώδες ύψωμα όπου βρίσκεται το βυζαντινό φρούριο του χωριού. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Ασκληπειού παρουσίαζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη γύρω από τον παραθαλάσσιο οικισμό Κιοτάρι όπου υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια.

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Οικισμός παραδοσιακός-χαρακτηρισμένος, Κάστρο, Δημοτικό Διαμέρισμα
Ταχ. Κωδικός 85109
Τηλ. +30 22440
Υψόμετρο 126 μέτρα
Γ. Μήκος 27o 55′ 47.81″ E
Γ. Πλάτος 36o 04′ 18.84″ N

 

Αποστάσεις:
65 Χιλιόμετρα Βορειοανατολικά (ΒΑ) η πρωτεύουσα του νησιού: ΡΟΔΟΣ, Πόλη, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ