ΛΙΝΔΟΣ

Λίνδος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στο νησί της Ρόδου. Έχει πλούσια ιστορία, καθώς ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού και αυτή με την πιο πλούσια ναυτική παράδοση. Είναι η γενέτειρα του Κλεόβουλου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας· του Χάρη, του γλύπτη του περίφημου Κολοσσού· του Παναίτιου, του φιλοσόφου που εισήγαγε τη στωική φιλοσοφία στη Ρώμη.

Ο παράκτιος αυτός οικισμός βρέχεται από το νότιο Αιγαίο και απέχει περίπου 55 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, ευρισκόμενος στο ακρωτήριο Κράνα των ανατολικών ακτών του νησιού. Τα γραφικά στενά σοκάκια, οι όμορφες παραλίες, η εξαιρετική θέα του πελάγους, αλλά κυρίως η ακρόπολη της Λίνδου, που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, έχουν καταστήσει τη Λίνδο δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η ακρόπολη, ειδικότερα, χτισμένη σε μια φυσική οχυρωματική θέση, αξιοποιήθηκε από την αρχή της ιστορίας της Λίνδου και είναι συνυφασμένη, όχι αποκλειστικά με την ιστορία της Λίνδου, αλλά με την ιστορία ολόκληρου του νησιού. Αυτόν τον μικρό χώρο, τον αξιοποίησαν και άφησαν σε αυτόν σημάδια της παρουσίας τους οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί και οι Ιωαννίτες Ιππότες. Η Λίνδος είναι μαζί με την Παλαιοχώρα Χανίων ένα από τα θερμότερα μέρη της Ελλάδας, με μέση ετήσια θερμοκρασία 21,4 °C (2015). 

Κλίμα

Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η Λίνδος παρουσιάζει ήπιο και ζεστό κλίμα, ενώ κατά μέσο όρο είναι ένα από τα θερμότερα μέρη της Ελλάδας. Η μέση ετήσια θερμοκρασία φτάνει 21.8 βαθμούς Κελσίου και η μέση ετήσια βροχόπτωση τα 306 χιλιοστά υετού.

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Αρχαιολογικός χώρος, Αρχαία ακρόπολη, Αρχαίο Θέατρο, Αρχαίο ιερό
Ταχ. Κωδικός 85107
Τηλ. +30 22440
Γ. Μήκος 28o 05′ 18.16″ E
Γ. Πλάτος 36o 05′ 29.12″ N
Ευρίσκεται στον ίδιο χώρο με:
ΛΙΝΔΟΣ, Κωμόπολη, ΡΟΔΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ
Η πόλη συνοίκησε την μεταγενέστερη:
(5ος αιώνας π.Χ.) ΡΟΔΟΣ, Αρχαία πόλη, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ
Οι κάτοικοι ίδρυσαν τις πόλεις:
(7ος αιώνας π.Χ.) ΦΑΣΗΛΙΣ, Αρχαία πόλη, ΤΟΥΡΚΙΑ
(7ος αιώνας π.Χ.) ΓΕΛΑ, Αρχαία πόλη, ΣΙΚΕΛΙΑ , ΙΤΑΛΙΑ
(7ος αιώνας π.Χ.) ΑΚΡΑΓΑΣ, Αρχαία πόλη, ΣΙΚΕΛΙΑ , ΙΤΑΛΙΑ
(8ος αιώνας π.Χ.) ΣΟΛΟΙ, Αρχαία πόλη, ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι κάτοικοι οίκισαν τους τόπους:
ΑΜΟΣ, Αρχαία πόλη, ΤΟΥΡΚΙΑ
ΦΥΣΚΟΣ, Αρχαία πόλη, ΤΟΥΡΚΙΑ
Αεροφωτογραφία της ακρόπολης Λίνδου