ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΗΝΙΑΣ “Η ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ”

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΗΝΙΑΣ

O Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητηνίας «Η ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ» ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό να γνωστοποιήσει την μακρά ιστορία και παράδοση που έκρυβε όλα αυτά τα χρόνια το χωριό Κρητηνία, αλλά και να προσφέρει στους κατοίκους της ζωντάνια, αναβίωση εθίμων και πολιτιστικά δρώμενα τα οποία επιθυμούσαν.

Σήμερα αριθμώντας στο δυναμικό του 130 ενεργά μέλη και έχοντας λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον τόπο αυτό, η καταξίωση του σε τοπικό – και όχι μόνο – επίπεδο είναι δεδομένη. Διαφυλάσσοντας πάντα την παράδοση και τη γραφικότητα του χωριού και έχοντας μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων κατά χρονική σειρά: ίδρυση χορευτικού μπαλέτου, ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, διοργάνωση παραδοσιακού καρναβαλιού, οργάνωση ετήσιων εκδρομών, έκδοση της εφημερίδας «Καστελλενά Μαντάτα», ενεργή ιστοσελίδα (kritinia.gr), αναγέννηση εθίμων όπως λαμπαδηφορίες 25ης Μαρτίου, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ανακαίνιση παλαιάς βιβλιοθήκης, δημιουργία Πνευματικού και Πολιτιστικού κέντρου Κρητηνίας, δημιουργία παιδικής χαράς προδιαγραφών συναυλίες και βεβαίως η μεγαλύτερη εκδήλωση το διήμερο μεσαιωνικό φεστιβάλ κάστρου Κρητηνίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητηνίας στέκει με τις συνεχείς δράσεις του έμπιστος φορέας πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 1. Καρναβάλι  Κρητηνίας:  Ξέφρενο γλέντι και χορός με μασκαράδες και παρέλαση αρμάτων. Στους επισκέπτες προσφέρονται  δωρεάν τοπικά εδέσματα και φαγητά που προσκομίζει κάθε νοικοκυρά του χωριού.

 2. Δημιουργία χορευτικού μπαλέτου αποτελούμενη από παιδιά του χωριού και ενήλικες με τις τοπικές παραδοσιακές στολές του χωριού.

 3. Λαμπαδηδρομίες για την εθνική εορτή της επανάστασης του 1821 την 24 Μαρτίου, με τους κατοίκους όλου του χωριού να καταλήγουν στην πλατεία όπου προσφέρονται

κεράσματα και χορεύουν τα παιδιά με τις παραδοσιακές στολές.

 1. Δημιουργία θεατρικής ομάδας η οποία ιδρύθηκε το 2006 και ανέβασε 5 θεατρικά έργα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 2. Τριμηνιαία έκδοση εφημερίδας τα «ΚΑΣΤΕΛΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑΤΑ», όπου αναπτύσσονται θεματολογίες σχετικά με την παράδοση και τα έθιμα του χωριού, τις δραστηριότητες του συλλόγου καθώς και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα άρθρα.

 3. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου διοργανώνεται η μεσαιωνική γιορτή Κάστρου με χιλιάδες επισκέπτες να αναβιώνουν τη ζωή του μεσαίωνα.

 4. Ετήσια εκδρομή με μέλη του συλλόγου σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

 5. Δημιουργία φάτνης τα Χριστούγεννα στην πλατεία του χωριού την οποία επισκέπτεται πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά και τη Ρόδο. Δώρα σε όλα τα παιδιά που θα παρευρεθούν στην πλατεία του χωριού την πρωτοχρονιά από τον Άγιο Βασίλη.

 6. Ενεργή ιστοσελίδα (www.kritinia.gr) με αρχειακό υλικό, όπου οι απανταχού Κρητηνέζοι και φίλοι του χωριού μας πληροφορούνται τα νέα του χωριού και όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου.

 7. Παραδοσιακό Σινεμά το καλοκαίρι στην πλατεία του χωριού

 8. Άνοιγμα Λαϊκής πινακοθήκης (εγκαίνια 1 Οκτωβρίου 2011), μιας εκ των ιστορικότερων βιβλιοθηκών στα Δωδεκάνησα (Έτος ίδρυσης 1921)

 9. Σημαντική συνεισφορά στην ίδρυση του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Κρητηνίας.

 10. Δημιουργία πιστοποιημένης παιδικής χαράς συγχρόνων ευρωπαϊκών προδιαγραφών ιδίοις πόροις.

 

Ο πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού αντλεί πόρους και δυνάμεις δημιουργικότητας από τους πολλούς επιχειρηματίες χωριανούς και μη, που στηρίζουν τις προσπάθειες του συλλόγου. Υπάρχουν αρκετές δωρεές και η ετήσια συνδρομή των κατοίκων. Ένα πλούσιο περίπτερο παραδοσιακών προϊόντων κοσμεί κάθε φορά τις εκδηλώσεις μας όπου ο κόσμος αγοράζει τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας και ενισχύει το σύλλογο οικονομικά.

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Κρητηνίας είναι ένας αυτόνομος, υγιής και δραστήριος Σύλλογος που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, απλά θέλει περισσότερο κοντά του το Δήμο ούτως ώστε να κάνει την παρουσία του εντονότερη στην κοινωνία της Ρόδου. Προσκαλεί τον κόσμο να γνωρίσει την όμορφη Κρητηνία, να έρχεται στις εκδηλώσεις του και να στηρίζει τις προσπάθειες του γιατί έχει ακόμα πολλά να δώσει στην κοινωνία της Ρόδου.