ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΜΕΙΡΟΣ

Το ναυάγιο του SS Pytheas (134.4m) βρίσκεται βυθισμένο ρηχά στην αρχαία Κάμειρο της Ρόδου (~10μ βάθος).
Βυθιστηκε στις 03/01/1966.

Λυκιακός Τάφος, Κάμειρος Σκάλα, Ρόδος / Lycian Tomb, Kamiros Skala, Rhodes Greece

Η Κάμειρος ήταν μια από τις τρεις μεγάλες αρχαίες πόλεις της Ρόδου και έφθασε σε μεγάλη ακμή τον 6ο και 5ο π.Χ. αιώνα, χάρη στην αναπτυγμένη αγροτική της οικονομία.
Τα ερείπια της πόλης και της γειτονικής νεκρόπολης ανακαλύφθηκαν το 1859 σε κατάφυτη περιοχή. Τα μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια, η Αγορά, οι ναοί, οι ιδιωτικές κατοικίες και η Ακρόπολη στην κορυφή του λόφου, μαρτυρούν τη λαμπρότητα και τον πλούτο της αρχαίας Καμείρου.
Μετά το 408 π.Χ., όταν ιδρύθηκε η πόλη της Ρόδου, η Κάμειρος παρακμάζει, αλλά εξακολουθεί να κατοικείται έως την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαίοι ποιητές Πείσανδρος και Αναξανδρίδης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, αφού ο αρχαίος οικισμός σώζεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.
Στην ακρόπολη της Καμείρου βρέθηκαν τα ερείπια του Περιβόλου και του περίπτερου ναού της θεάς Αθηνάς της Καμειράδας. Διασώθηκε το αποχετευτικό σύστημα της πόλης και μια μεγάλη δε- ξαμενή νερού. Η Κάμειρος ήταν χτισμένη κλιμακωτά.
Τα σπίτια ανήκουν στην υστεροελληνιστική και στη ρωμαϊκή εποχή. Σημαντικά ευρήματα από την περιοχή κοσμούν σήμερα τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου και του Λούβρου, ενώ ελάχιστα μόνον βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, όπως η περίφημη επιτύμβια στήλη της Κριτούς και Τιμαρίστας – τέλος 5ου αιώνα π.Χ.