Κατηγορία: ΑΡΘΡΑ


Ο καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας έγινε τακτικός καθηγητής πανεπιστημίου σε ηλικία μόλις 24 ετών, το 1928, και έμεινε έως το 1968 οπότε και διώχθηκε από τη δικτατορία, αναγορεύτηκε ακαδημαϊκός στα 48 του, διετέλεσε στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επί σειρά ετών Read more…


Οι Δωδεκανήσιοι είχαν πάντοτε στενές σχέσεις με την χώρα του Νείλου, όπως λέγει και το λαϊκό δίστιχο:                                                 Στην Αλεξάντρα ζάχαρι                                                 και στο Μισίρι (Κάιρο) μέλι. Δωδεκανησιακά ιστιοφόρα συνέδεαν την Αλεξάνδρεια με τα άλλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και Read more…


Τα πιο άγονα νησιά της Δωδεκανήσου που δεν μπορούσαν να ζήσουν από τη Γη, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς την θάλασσα, Κασιώτες και Καστελοριζοί στην ναυτιλία, Συμιακοί, Καλύμνιοι και Χαλκήτες στην σπογγαλιεία που απασχολούσε μεγάλο μέρος των κατοίκων αυτών των Read more…


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας την Πέμπτη 1/12/2022 απεφάνθει: Το συντομότερο δυνατόν η Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητες στρατικοποίησης των νησιών μας. Αυτό και αν αποτελεί ανατολίτικο θράσος! Το αναφέρετο δικαίωμα της χώρας μας στη αυτοάμυνα όπως προβλέπεται από το άρθρο Read more…


Εφέτος είναι λαδοχρονιά για την Κω(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη) –21/11/2022–Βούλιαξε φέτος το νησί, στηνελαιοπαραγωγή. Τέτοια παράγωγηέχει να δει από το 2002, άκουσα ναλένε στο λιοτρίβι. Λάδι ο υγρόςχρυσός του νησιού μας, πολύτιμος καιωφέλιμος στην υγεία και στηνοικονομική ευμάρεια του τόπου.Μια Read more…


Γράφει ο Μανώλης Κασσώτης            Λίγα έχουν απομείνει από τα παιδιά που είχαν την ατυχία να ζήσουν στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και τώρα βλέποντας τον πόνο, την αγωνία, αλλά το θάρρος και την επιμονή των ανθρώπων που σήμερα Read more…


Γράφει ο Εμμανουήλ Ν. Κολεζάκης* Ο Ιωάννης Ζίγδης υπήρξε πρότυπο ανθρώπου, όσον αφορά τη μόρφωση και τη στάση ζωής. Δεν είχε καλά-καλά τελειώσει τις πολύ λαμπρές σπουδές του, (Διδακτορικό από το LSE-London School of Economics), όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Read more…


“Το τι εμπνέει κάθε συγγραφέα έχει νομίζω να κάνει με τον βαθύτερο εαυτό του, με τις εμμονές του, με την παιδική του ηλικία και με χίλια δύο” Η Τίτσα Πιπίνου με το νέο της βιβλίο, “Το σπίτι με τις φοινικιές“, μας προσκαλεί Read more…


Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος γράφει ένα κείμενο για την ημιμάθεια και την υποκρισία ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη γνώση και την πληροφόρηση και λιγότερη στο αίσθημα και το βίωμα. Ό,τι έμαθαν ή δεν έμαθαν έχει γι` αυτούς Read more…


Του Νίκου Κωνσταντινίδη (οικονομολόγου, κοινωνιολόγου, συγγραφέα) Τα δημοφιλή site κοινωνικής δικτύωσης, καθώς προχωράει η τεχνολογία, συνεχώς εξελίσσονται. Κάποια κοινωνικά δίκτυα θα σβήσουν, άλλα θα εμφανιστούν και οι απαιτήσεις των χρηστών συνεχώς θα είναι περισσότερο απαιτητικές. Από την εποχή του MySpace Read more…