Κατηγορία: ΑΡΘΡΑ


Στις 8 Νοεμβρίου 2023, στην «νεαρά» ηλικία των 99 ετών, έφυγε για το τελευταίο ταξίδι η Θεοδώρα Νικολάου Ματσάκη, θυγατέρα του Ηλία και Αφροδίτης Παπαγεωργίου. Η γονείς της υπήρξαν από τους πρωτοπόρους Καρπάθιους μετανάστες στην Αμερική, και αυτή από τα Read more…


Με το 3ο δημοσίευμα συνεχίζουμε την καταγραφή των Καρπαθιακών δίστιχων που σχετίζονται με την ξενιτιά και τους Καρπάθιους της Αμερικής. Νίκος Κωνσταντινίδης Ένας από τους πρωτοπόρους Καρπάθιους μετανάστες της Αμερικής ήταν ο Νίκος Κωνσταντινίδης από το Όθος που δούλεψε για πολλά Read more…


Στη Νοτιοανατολική άκρη του Αιγαίου βρίσκεται η Κάρπαθος, και όπως ταξιδεύει μόνη της μέσα στο  Καρπάθιο πέλαγος κράτησε αρκετά από τα έθιμα της που πηγαίνουν αιώνες πίσω. Ένα απ’ αυτά τα έθιμα έχει σχέση με την ονομασία των παιδιών. Ο Read more…


Στην αρχή το βάρος του Δωδεκανησιακού αγώνα βρισκόταν στην Αθήνα και αργότερα, λόγω των διπλωματικών πιέσεων που ασκούσε η Ιταλία στην Ελλάδα για την δράση των εκεί Δωδεκανησίων, μέρος του αγώνα μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου οι εκεί Δωδεκανήσιοι είχαν οικονομική Read more…


Με το 2ο δημοσίευμα συνεχίζουμε την καταγραφή των Καρπαθιακών δίστιχων που σχετίζονται με την ξενιτιά και τους Καρπάθιους της Αμερικής. Μιχάλης Αναγνωστόπουλος Ο Μιχάλης Αναγνωστόπουλος, γεννήθηκε στο Απέρι και παντρεύτηκε στην Βωλάδα. Ήταν μελωδικότατος τραγουδιστής κι εκπληκτικός στιχοπλόκος, και γλεντιστής, συνώνυμος Read more…


Από το 1918 μέχρι το 1929, έγιναν ορισμένες δυναμικές προσπάθειες στην Αμερική για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, όμως από το 1929, λόγω της οικονομικής κρίσης που ενέσκηψε, ο αγώνας είχε σχεδόν νεκρωθεί. Αλλά στις αρχές του 1934, ενώ τα πάντα Read more…


Όπως λέγει το Καρπάθικο δίστιχο: Αγάπη και ξενιτεμός, χαρά, καημός, μεράκι, / όλα μονολαέβγουται στης μαντινάς τ’ αυλάκι. Οι Καρπάθιοι κάμανε τραγούδι τους καημούς της ξενιτιάς. Με το τραγούδι εκφράζουν τον πόνο τους αυτοί που φεύγουν και ζουν με την Read more…


Από τις 13 κεντρικές εκκλησίες, αρκετά μοναστήρια και γύρω στα 400 εξωκλήσια που υπάρχουν στην Σύμη, το πιο γνωστό και ξακουστό προσκύνημα είναι το μοναστήρι του Πανορμίτη, που μεταξύ των άλλων θεωρείται προστάτης των ναυτικών και ιδιαίτερα των σφουγγαράδων. Βρίσκεται Read more…


Επίσημα, στις 8 Μαρτίου 1945 άρχισε η Αγγλοκρατία στα Δωδεκάνησα, όταν οι Γερμανοί υπέγραψαν στην Σύμη την παράδοση της Δωδεκανήσου στους Συμμάχους. Αλλά, για ορισμένα νησιά η Αγγλοκρατία άρχισε πιο μπροστά. Τον Σεπτέμβριο του 1943, μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, Read more…


Με την ευκαιρία οργάνωσης μεταπτυχιακών μαθημάτων Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κάρπαθο (6-12 Νοεμβρίου) θεωρούμε επίκαιρο να παρουσιάσουμε την Κάρπαθο στις αρχές του περασμένου αιώνα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Ένας από τους πιο πετυχημένους Καρπάθιους επιστήμονες και επιχειρηματίες Read more…

WordPress PopUp Plugin