ΚΑΛΑΘΟΣ

Κάλαθος είναι πεδινό χωριό στο νησί της Ρόδου στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται σε υψόμετρο 60 μέτρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 671 κατοίκους και με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης από το 2011 αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Γενναδίου της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου.

Γεωγραφία – Αξιοθέατα

Η Κάλαθος βρίσκεται κάτω από το όρος Κάλαθος και στις ανατολικές παραλίες του νησιού της Ρόδου, επάνω στην εθνική οδό Ρόδου – Λίνδου. Απέχει 42 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και μόλις 5 χλμ. από την αρχαία πόλη της Λίνδου. Η παραλία του χωριού είναι αμμώδης με ψιλό χαλίκι και εκτείνεται σε μήκος 4 χλμ. με ορισμένα τμήματά της να έχουν αξιοποιηθεί εμπορικά και άλλα είναι δημόσια. Ανάμεσα στην Κάλαθο και στη Λίνδο βρίσκεται ο όρμος των Βλυχών (το αρχαίο Θέρμιδρο) με οργανωμένη παραλία και πολλές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ιστορία

Στην ευρύτερη περιοχή της Καλάθου υπήρξαν οι Κλάσιοι του αρχαίου δήμου της Λινδίας. Έχουν βρεθεί πέτρινα υπολείμματα από αρχαίο ελαιοτριβείο στα ερείπια του Αγίου Ιωάννη καθώς και βωμός της ρωμαϊκής περιόδου. Την περίοδο του μεσαίωνα χρησίμευε ως αγρότοπος και βοσκότοπος της Λίνδου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σκαμμένη στο βράχο εκκλησία της Παναγίας, στην οποία υπάρχουν τοιχογραφίες του 12ου αιώνα