Τα Λάερμα είναι ένα ημιορεινό χωριό της Ρόδου στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται σε υψόμετρο 289 μέτρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 361 κατοίκους και με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης από το 2011 αποτελεί τη Τοπική Κοινότητα Λαέρμων της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων του Δήμου Ρόδου. Βρίσκεται σε απόσταση 58 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου στις πλαγιές του όρους Κάλαθος.
Οι εικασίες για την προέλευση του ονόματος είναι ποικίλες. Επικρατέστερη φαίνεται εκείνη που το αποδίδει σε παραφθορά της προελληνικής λέξης Λάδαρμα, καθώς το χωριό ιστορικά αποτελεί συνέχεια του αρχαίου δήμου της Λινδίας, Λάδαρμα, που βρισκόταν στην περιοχή κι ανήκε στο κράτος των Λινδίων, ενώ πιθανή είναι και η συσχέτισή του με τη λατρεία του Ερμή (Λάερμα < Λαός του Ερμή).
Το χωριό είναι πόλος έλξης τόσο για τους εκδρομείς που επιζητούν επαφή με τη φύση, καθώς διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, όσο και με τους θρησκευτικούς επισκέπτες, οι οποίοι καταφθάνουν για να προσκυνήσουν στο βυζαντινό μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Θαρρινού και να θαυμάσουν τον τοιχογραφικό του διάκοσμο που ανάγεται στον 12ο αιώνα έως τον 18ο αιώνα.
Δωδεκάνησος - Πολιτιστικό Περιοδικό Ομοσπονδίας, All rights reserved.
WordPress Di Magazine Theme