Η απόκοσμη ομορφιά της Νισύρου


Σαν ένας κώνος που υψώνεται σχεδόν 700 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας

Αντιλαμβάνεστε, φτάνοντας στο νησί, ότι το ηφαίστειο είναι αυτό που το καθορίζει. Πρόκειται για ένα από τα τρία ενεργά ηφαίστεια της χώρας, με τα άλλα δύο να είναι η Σαντορίνη και τα Μέθανα.

Που θα πάτε

Η Νίσυρος είναι ιδανικός προορισμός για ήσυχες διακοπές.
Άγριο ηφαιστειακό τοπίο, λίγα αυθεντικά χωριά, μαύρες βολκανικές παραλίες και ψαγμένοι τουρίστες, που χαίρονται καθημερινά το νησί μετά την αποχώρηση των εισβολέων από τις ημερήσιες εκδρομές, από τα διπλανά νησιά. Το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού το Μανδράκι, θα σας κλέψει την καρδιά με τα άσπρα σπιτάκια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα λουλουδιασμένα παρτέρια και τη νυχτερινή ζωή. Παρότι μικρό, το καλοκαίρι γεμίζει κόσμο και προσφέρει πολλές επιλογές. Τα χωριά του, το Εμπορειό, η Νικιά, οι Πάλοι, το συγκλονιστικό ενεργό ηφαίστειο, τα ιαματικά λουτρά του και οι μαύρες ηφαιστειακές παραλίες, θα κάνουν τις ημέρες των διακοπών σας αξέχαστες.

Πώς θα πάτε

Καθημερινά αεροπορικώς στη Ρόδο ή στην Κω και από εκεί θα περάσετε με το καραβάκι στη Νίσυρο. 
Αν πάτε αεροπορικώς στην Κω σας συμφέρει το καραβάκι από τα Καρδάμαινα.
Καθημερινά με καράβι στη Ρόδο ή στην Κω και από εκεί στη Νίσυρο με το τοπικό καραβάκι. 
Κάποιες φορές την εβδομάδα υπάρχει απευθείας καράβι από τον Πειραιά. 

Που θα μείνετε

Pοrfyris hotel: Για όσους θέλουν να μείνουν μέσα στο λιμάνι, στην πρωτεύουσα του νησιού. Ιδανικό για οικογένειες και για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμες διακοπές. Απλό ξενοδοχείο, καθαρό και φροντισμένο. Μανδράκι 2242031376 porfyrishotel.gr

Μελανόπετρα: Ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα με δύο κατοικίες στο έμπα του Εμπορειού, λίγο πριν φτάσετε στο πάρκινγκ. Θα χρειαστεί να ανέβετε μερικά σκαλοπάτια για να φτάσετε στα δωμάτια. Θα αποζημιωθείτε όμως μιάς και είναι τα δύο ωραιότερα δωμάτια της Νισύρου, με εξαιρετική αρχιτεκτονική, ολόλευκες πινελιές και πλήρη εξοπλισμό. Εμπορειό 697 806 0289 melanopetra.gr

«Kafka Stone House», «Moustafa Stone House» και «Pyrgos Stone House»: Μία σειρά από αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια, όμορφα διακοσμημένα με την πέτρα να δίνει τον τόνο. Ιδανικά για παρέες, με πλήρη εξοπλισμό, πλυντήριο και φούρνο. Ούτε εδώ μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο έξω από το σπίτι.  Εμπορειό, 697 3980338

Ξενοδοχείο Ρoμάντζο: Πετρόκτιστο κτίσμα, λίγα μέτρα από την παραλία και το κέντρο στο Μανδράκι.
Προσφέρει κλιματιζόμενα καταλύματα με θέα και δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους. Μανδράκι 6942989973

Astrofeggia: Bρίσκεται μέσα σε ένα κτήμα, λίγο πιο έξω από το λιμάνι, με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, στο Μανδράκι και στο Φρούριο του νησιού.
Μανδράκι 694 450 1504 Astrofeggia

Ξενοδοχείο Χαρίτος: Απέχει 500μ. από την παραλία Μανδράκι. Διαθέτει παραδοσιακά, αιγαιοπελαγίτικης αισθητικής δωμάτια, πισίνα με ιαματικό νερό και βεράντα με θέα στο Αιγαίο. Μανδράκι 2242031322

Τα Λιοτρίδια: Δύο αναστυλωμένα, πετρόκτιστα ελαιοτριβεία, μεταμορφώθηκαν σε σουίτες δύο και τεσσάρων ατόμων η καθεμία με παραδοσιακό ύφος και σύγχρονο εξοπλισμό. Πάνω στα μουράγια της περατζάδας με τα μπαράκια. Μανδράκι 22420 31.580 taliotridia

Ξενοδοχείο Pali: Το ξενοδοχείο Pali βρίσκεται ακριβώς πάνω στη ομώνυμη παραλία και έχει θέα στη θάλασσα. Ιδανική επιλογή για ήσυχες, χαλαρωτικές και οικογενειακές διακοπές.
Πάλοι 2242031357 – 6972488293 nisyrospalihotel

Photo: Unsplash
Photo: Unsplash

Που θα φάτε

Γεύsea

Γευsea: Σχετικά νέα άφιξη στο νησί και πολύ δημιουργική. Μπροστά στη θάλασσα -εκεί που χτυπά η καρδιά της νυχτερινής ζωής, στο Μανδράκι- με έμφαση στο ψάρι και τους ψαρομεζέδες. Εμπνευσμένες συνταγές και ακόμα πιο εμπνευσμένες παρουσιάσεις. Η Γεύsea έχει πάει τη γαστρονομία στη Νίσυρο πολλά βήματα μπροστά. Μανδράκι 2242 031066

Andriotis Meating: Η πιο φρέσκια άφιξη, όχι μόνο στην Νικιά αλλά σε ολόκληρο το νησί. Άνοιξε στις 5 Ιουνίου του 2021 στην είσοδο του χωριού, απέναντι από το μουσείο του ηφαιστείου. Το Ανδριώτης Meating παίζει με ελληνικές πειραγμένες γεύσεις, ενώ διαθέτει μπαλκόνι με θέα. Νικιά 2242 031892

Από λωλή κόρη

Από Λωλή Κόρη: Μεσογειακά και ελληνικά πιάτα σε μια όμορφη αυλή, προστατευμένη από τον άνεμο, ανάμεσα σε κήπους όπου καλλιεργούν τα λαχανικά που χρησιμοποιούν. Τα δικά τους ζαρζαβατικά συνοδεύουν προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Τοπικά πιάτα με τη νοστιμιά να ξεχειλίζει. Μανδράκι, 2242031024

Κλεάνθης: Ψαροταβέρνα στο Μανδράκι που φημίζεται για το νόστιμο ψάρι της. Εδώ, εκτός των άλλων, θα βρείτε αστακό, καραβίδες, κολοχτύπες και πιθανόν και άλλα μεγάλα ψάρια, καθώς και χταπόδια τα οποία κρέμονται για λίγο στον ήλιο μέχρι να φτάσουν στα κάρβουνα. Μανδράκι 2242031484

Μπαλκόνι: Στον Εμπορειό, στην πίσω μεριά της ταβέρνας, υπάρχει μια όμορφη βεράντα με θέα το ηφαίστειο. Απολαύστε κλασικές ελληνικές νοστιμιές. 2242031607

Cafe Πόρτα: Στη διάσημη βοτσαλωτή πλατεία της Νικιάς, το cafe Πόρτα μπορεί να μην έχει θέα, έχει όμως νόστιμα σνακ, πιάτα της ώρας, καφέδες και γλυκά. Νικιά 2242 031832

Οξός: Στη σκιά της Παναγίας Σπηλιανής θα δείτε ένα ταβερνάκι όπου πηγαίνουν κυρίως ντόπιοι. Έχει όμορφη θέα, φρέσκα προϊόντα και ωραίους μεζέδες. Μανδράκι, 2242 031873

Παραδοσιακά φαγητά
Σακουλιαστή (ντόπια µμυζήθρα), καπαμάς (κατσίκι γεμιστό), πιτθιά (ρεβιθοκεφτέδες), µπουκουνιές (χοιρινό μαγειρεμένο με λίπος), και χωριάτικη με μπόλικη ντόπια κάπαρη.

Νίσυρος/Photo: Νίκος Μαούνης
Το ηφαίστειο/Photo: Unsplash

Τι θα δείτε

Μανδράκι: Στην πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού κάντε τη βόλτα σας στα στενοσόκακα με τα ωραία μαγαζάκια. Ξεκινήστε από την πλατεία της Ηλικιωμένης για καφέ, ρακί, ψητά και μαγειρευτά στις ταβέρνες. Απαραίτητη μία στάση στο καφενείο του Αντρίκου, στέκι του Νίκου Παπάζογλου -μίας και ήταν φίλος με τον Αντρίκο. Πάνω από το Μανδράκι και αριστερά του δεσπόζει το κάστρο και το Μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιανής, που λέγεται έτσι γιατί είναι χτισμένο σε μία σπηλαιώδη κοιλότητα μέσα στο ενετικό κάστρο. Απολαύστε μια βουτιά στα Χοχλάκια, τη μαύρη βοτσαλωτή παραλία, στην οποία φτάνετε από ένα τσιμεντένιο, επίσης βοτσαλωτό μονοπάτι.

Εμπορειός: Ορεινό χωριό της Νισύρου, χτισμένο στη ράχη ενός βουνού που αγναντεύει από τη μία μεριά τη θάλασσα και από την άλλη το ηφαίστειο. Υπέροχη αρχιτεκτονική, καμάρες και καλντερίμια, όμορφη πλατεία, απαραίτητη η στάση για μεζέδες και ρακές στα ταβερνεία.

Νικιά: Επίσης ορεινό χωριό, με τη διάσημη βοτσαλωτή περίκλειστη πλατεία, και πανοραμική θέα στο ηφαίστειο από την πίσω πλευρά. Αν κάνετε τον κόπο να ανεβείτε είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο στον Προφήτη Ηλία, τότε η θέα θα σας αποζημιώσει.

Πάλοι: Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μανδράκι, οι Πάλοι είναι ένα γλυκύτατο, γραφικό λιμανάκι, με 5-6 ταβέρνες και το καλύτερο ψάρι στο νησί. Μικρή βατή παραλία για οικογενειακά μπάνια.

Το ηφαίστειο: Δεν γίνεται να επισκεφτείτε στη Νίσυρο και να μην δείτε από κοντά το ηφαίστειο. Αφού αποτυπώσετε καλά αυτό το σπάνιο σεληνιακό τοπίο, μπείτε μέσα στον κρατήρα και ακούστε την ανάσα ενός ηφαιστείου που λαγοκοιμάται. Φτάνετε στο ηφαίστειο από τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, λίγο μετά το Εμπορειό, και κατεβαίνετε μέχρι την Καλντέρα του Στεφάνου (έτσι ονομάζεται ο κεντρικός και κυριότερος κρατήρας). Υπάρχει και άλλος ένας δρόμος που αξίζει να πάρετε διότι ξεκινάει από την δεξιά πλευρά του λιμανιού, όπως το βλέπουμε από τη θάλασσα, στρίβει μετά το γήπεδο και περνώντας μέσα από εντυπωσιακά σεληνιακά τοπία, φτάνει στο πίσω μέρος του ηφαιστείου. Από εκεί κατεβαίνει στον κρατήρα.

Photo: Unsplash

Τα θερμά λουτρά: Οι γεωθερμικές πηγές του νησιού αναβλύζουν καυτά, ιαματικά νερά, ιδανικά (όπως λένε οι ντόπιοι) για κάποιες παθήσεις. Στο παρελθόν έζησαν μεγάλες δόξες και η φήμη τους έφτανε μακριά. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης, γι’ αυτό είναι κλειστά ανά περιόδους. Δυστυχώς το όμορφο, μεγάλο κτίριο στην άκρη από τους Παλοιούς δεν κατάφερε να αποπερατωθεί και να φιλοξενήσει εκεί τα ιαματικά λουτρά του νησιού.

Ηφαιστειολογικό Μουσείο: Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ηφαιστειολογικό μουσείο. Μοντέρνο διαδραστικό, με τρισδιάστατες εικόνες, προσεγμένα βίντεο και προσομοιώσεις που θα σας ενημερώσουν για το σύνολο των ηφαιστείων της χώρας. 

Το Παιλαιόκαστρο: Η οχύρωση της αρχαίας πόλης του νησιού, είναι μία από τις πιο καλά σωζόμενες οχυρώσεις του αιγαιακού χώρου. Στη μορφή που σώζεται σήμερα, χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ. Tο τείχος είναι χτισμένο στο φρύδι του χαμηλού λόφου πάνω από το Μανδράκι, με μεγάλες πλίνθους από ηφαιστειογενή μαύρη πέτρα.

Κατάδυση: Εδώ η κατάδυση αποτελεί μοναδική εμπειρία. Ως ηφαιστειογενές νησί, η Νίσυρος δε θα μπορούσε παρά να έχει συναρπαστικούς βυθούς, με φυσαλίδες (λόγω ηφαιστείου) και ενδιαφέροντα ψάρια.

Η παχιά Άμμος/Photo: Shutterstock

Που θα κολυμπήσετε

Παχιά Άμμος: Φτάνετε μέχρι ενός σημείου με το αυτοκίνητο και από εκεί με τα πόδια, θα χρειαστεί να περπατήσετε για 10 με 15 λεπτά. Σε όλη την διαδρομή θα βρίσκεστε δίπλα σε παραλία ωστόσο μετά τα βράχια θα φτάσετε στην παραλία της καρδιάς μας. Σαν να βγήκε από τα sixties, η σκουρόχρωμη απέραντη παραλία με τα λαμπερά νερά, τους μεγάλους βράχους στην άκρη και μερικούς κέδρους σπαρμένους στο πίσω μέρος, υποδέχεται τους επισκέπτες -και όσους τυχερούς προλάβουν να κατοχυρώσουν σκιά. Το ελεύθερο κάμπινγκ ανθεί όπως και η ελπίδα ότι οι campers θα σεβαστούν το περιβάλλον.

Οι Λιές: Παρόμοια με την παραλία Παχιά Άμμο, σχεδόν συνέχειά της, λιγότερο όμορφη αλλά πιο βατή και πιο κοντά στο δρόμο.

Αυλάκι: Λίγο πριν από τη Νικιά παίρνετε έναν δρόμο αριστερά, ασφαλτοστρωμένο μεν αλλά αρκετά απόκρημνο, ο οποίος φτάνει στο Αυλάκι. Πρόκειται για την προβλήτα ενός ομώνυμου εγκαταλελειμμένου συνοικισμού, με πανέμορφα νερά και εύκολη πρόσβαση σε βουτιές.

Photo: Νίκος Μαούνης
«Ανδρίκος» Το στέκι του Παπάζογλου

Τι να κάνετε

Να πάτε στα πανηγύρια για τα οποία η Νίσυρος είναι ξακουστή σε όλα τα Δωδεκάνησα. Σημαντικό γεγονός είναι η γιορτή της Παναγίας της Σπηλιανής, η οποία δεσπόζει πάνω από την πρωτεύουσα, και όταν φωτίζεται το βράδυ μοιάζει σαν να αιωρείται.

Παρακολουθήστε τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μιας και το νησί φημίζεται για την έμπνευση που προσφέρει στους καλλιτέχνες. Δεν είναι μόνο ο Νίκος Παπάζογλου που το έκανε ευρέως γνωστό με την παρουσία του, αλλά και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Στέρνα» πού ιδρύθηκε από τον Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη με έδρα το Εμπορειό και διοργανώνει εκθέσεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κυρίως τον Αύγουστο.
Από το Μανδράκι θα δείτε τη νησίδα Γυαλί. Πέρα από το γεγονός ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για τον Δήμο της Νισύρου, λόγω της εξόρυξης της ελαφρόπετρας, αξίζει να την επισκεφθείτε για ένα ωραίο μπάνιο στην κάτασπρη αμμουδιά της.

Λίγο πριν φτάσετε στο Εμπορειό θα βρείτε μία μικρή σπηλιά στο δεξί σας χέρι όπως ανεβαίνετε το δρόμο. Μπείτε μέσα, θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε χαμάμ.  Η έξοδος μετά είναι εμπειρία. 
Οι φιλόζωοι θα εντυπωσιαστούν από την πληθώρα των γατών που κυκλοφορούν στα στενάκια, ήρεμες και ενταγμένες στο περιβάλλον, μερικές από αυτές πανέμορφες. Χαϊδέψτε τις.

Info
Δημαρχείο 2242031203
Αστυνομία 2242031201
Λιμεναρχείο 2242031222
Φαρμακείο και Αγροτικό Ιατρείο 2242031217
Δημοτικά Λουτρά 2242031284

0 comments on “Η απόκοσμη ομορφιά της Νισύρου

Αφήστε μια απάντηση