«Φιλόμυθος Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικής @Εφηβικής Λογοτεχνίας»


                ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: σημαντικός θεσμός για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας

-Συζήτηση ομάδας φιλαναγνωστών για το νέο βιβλίο της Χριστίνας Σαββάκη « Διαδρομές Ελευθερίας»

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου  2021, 19: 30, στο βιβλιοπωλείο

«το Δέντρο»

Με αφορμή της συζήτησης του βιβλίου της συγγραφέως Χριστίνας Σαββάκη «Διαδρομές ελευθερίας» (η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 2021), η «Φιλόμυθος Λέσχη Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας» και το βιβλιοπωλείο «Το Δέντρο», διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: Λέσχες Ανάγνωσης : Σημαντικός θεσμός για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας ή «Ας  γίνουμε αναγνώστες & αναγνώστριες»!

            Οι διοργανωτές θεωρούν πως η ίδρυση και λειτουργία λεσχών ανάγνωσης μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία καλής φιλαναγνωστικής συνήθειας. Για του λόγου το αληθές,   θα κληθούν να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους μέλη της Φιλομύθου Λέσχης Ανάγνωσης Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας που λειτουργεί αδιάλειπτα και παραγωγικά στη Ρόδο τα τελευταία 8 χρόνια, η οποία  είναι και συνδιοργάνωτρια της εκδήλωσης, καθώς και μέλη λεσχών ανάγνωσης που λειτούργησαν στο παρελθόν στο νησί και για κάποιο λόγο σταμάτησε η λειτουργία τους. Ανάμεσα στους στόχους της εκδήλωσης είναι  η ίδρυση  Λέσχης Ανάγνωσης με έδρα τους φιλόξενους χώρους του «Δέντρου».

Παρέμβαση με κείμενό του θα κάνει ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων  συντονιστής επί σειρά ετών Λεσχών Ανάγνωσης στην Αθήνα.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση του βιβλίου της ροδίτισσας συγγραφέως Χριστίνας Σαββάκη ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ από ομάδα αναγνωστών του βιβλίου, οι οποίοι εκδήλωσαν  το ενδιαφέρον τους για αυτή τη συζήτηση  κατά τη διάρκεια της παρουσίας του βιβλίου, ως ένα παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας μιας φιλαναγνωστικής λέσχης.

Σας περιμένουμε…

Με όλες τις προβλεπόμενες  προφυλάξεις από τον covid 19:

 Η είσοδος στο βιβλιοπωλείο επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) 48 ωρών. Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Χορηγός επικοινωνίας «Το λυχνάρι 91,4»,

Υποστηρίζουν: -Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου

                           – περιοδικό «Λωτός».

Λίγα λόγια για τους συνδιοργανωτές

Το βιβλιοπωλείο «Το δέντρο», πολιτιστικός και μορφωτικός χώρος  της  Ρόδου

            Λειτουργεί στην πόλη της Ρόδου από το 1987.Από το 2005 οι ρίζες του είναι βαθιά ριζωμένες στο ιδιόκτητο πανέμορφο κτήριο επί της Θεμιστοκλή Σοφούλη 127. O Λευτέρης Καβαλιέρος με τη σύζυγό του Ευαγγελία από κοινού, μοχθούν καθημερινά και προσφέρουν τους γλυκείς καρπούς του «Δέντρου» τους στους πολίτες της Ρόδου- και όχι μόνο.  Μικροί και μεγάλοι  πελάτες του βιβλιοπωλείου μπορούν να προμηθευτούν-και να παραγγείλουν-βιβλία όλων των κατηγοριών, ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι εκδόσεις ντόπιων συγγραφέων που τα τελευταία χρόνια η ..συγκομιδή είναι πλούσια.

Αυτό που αξίζει να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα για το «Δέντρο», είναι ότι  επί σειρά ετών αποτελεί  έναν χώρο φιλοξενίας ποικίλων  μορφωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων: Παρουσιάσεις βιβλίων  Ροδίων -και όχι μόνο- δημιουργών, ποιητικών συλλογών,  λογοτεχνικών περιοδικών, συζητήσεις για την πνευματική δημιουργία, τις τέχνες και τον πολιτισμό, αποτέλεσαν και αποτελούν θέματα των όμορφων  βραδινών, συνήθως, συναντήσεων στους  φιλόξενους χώρους του βιβλιοπωλείου. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί  το «Δέντρο» ως ένας χώρος, πυρήνας μόρφωσης και πολιτισμού.

Η  ανοιχτή εκδήλωση στις 26 Νοεμβρίου 2021  με  συνδιοργανωτή το  “Δέντρο” με θέμα τις λέσχες ανάγνωσης και τη φιλαναγνωστική τους συμβολή, υπογραμμίζει και αναδεικνύει -και με αυτό τον τρόπο-τον μορφωτικό ρόλο του βιβλιοπωλείου.

«Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικής &Εφηβικής Λογοτεχνίας»

«..Η Λέσχη ξεκίνησε το αναγνωστικό της ταξίδι τον Νοέμβριο του 2013 με τη συμμετοχή, αρχικά, μικρής ομάδας δασκάλων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του τότε σχολικού συμβούλου της 3ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης Πέτρου Σπανού για ένα (αναγνωστικό) ταξίδι στη μαγεία της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, με εκπαιδευτικό στόχο την προώθηση της Φιλαναγνωσίας στο σχολείο.

Συμπαραστάτης και υποστηρικτής από το ξεκίνημα του ταξιδιού, στάθηκε το «Εργαστήριο Παιδικού Βιβλίου, Λόγου και Θεατρικού Παιχνιδιού» του ΤΕΠΑΕΣ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πολύτιμος συνταξιδιώτης στο φιλαναγνωστικό μας ταξίδι, ο πανεπιστημιακός, συγγραφέας και κριτικός της Παιδικής Λογοτεχνίας Γιάννης Σ. Παπαδάτος. Η φιλαναγνωστική μας ομάδα έχει διαβάσει και συζητήσει 80 και πλέον βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.

Σήμερα, η Λέσχη με διευρυμένη τη σύνθεσή της  με τη συμμετοχή   και άλλων φιλαναγνωστών, μεταξύ αυτών και πολλών με μεταπτυχιακές σπουδών στην Παιδική Λογοτεχνία, συνεχίζει να επιλέγει και να διαβάζει βιβλία…»

Απόσπασμα από τις «πληροφορίες» της  ομάδας στο f/b https://www.facebook.com/groups/449617668567916

0 comments on “«Φιλόμυθος Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικής @Εφηβικής Λογοτεχνίας»

Αφήστε μια απάντηση

WordPress PopUp Plugin