ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ 1ο ΠΡΑΚΤΙΚΟ-ΑΠΟΦΑΣΗ 1 ΚΩΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ


Απόφαση Νο  1

Που  έχει καταχωρηθεί στο 1Ο Πρακτικό  της  από  08-08-2022  τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Κώων της Διασποράς, απόσπασμα του οποίου παρατίθεται, ως ακολούθως:  

         Σήμερα,  στις οκτώ (08) του μηνός Αυγούστου του έτους 2022, ημέρα Δευτέρα, η Επιτροπή Κώων της Διασποράς του Δήμου Κω συνήλθε σε μικτή συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω,  ύστερα από την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 18625/04-08-2022 πρόσκληση που εκδόθηκε από την Πρόεδρο και επιδόθηκε με αποδεικτικό στα Μέλη της Επιτροπής και τον Δήμαρχο αυθημερόν, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη: την ενημέρωση Μελών και ανταλλαγή απόψεων για τις δράσεις του Δήμου.

         Στην συνεδρίαση παρίσταται μόνιμη υπάλληλος του Δήμου Κω για την ορθή τήρηση των πρακτικών.   

Διαπιστώθηκε η εκ του νόμου απαιτούμενη συμμετοχή για την λήψη των αποφάσεων, δηλαδή  σε σύνολο εννέα (9) Μελών, συμμετείχαν έξι (6 ) Μέλη:

 ΠΑΡΟΝΤΕΣ        1)Βλάχου Σεβαστή (Πρόεδρος)      2) Χατζηβασιλείου Βασίλειος  3) Ιτσινές Νικόλαος  4) Καραντώνη Αντωνία                    5) Σάντυ Λαδικού                           6) Γιάννης Τρικοίλης   Επίσης συμμετείχαν oι συμπατριώτες μας: 1) Σταμάτης Αλαχιώτης 2) Φίλλιπος Καλλούδης 3) Νίκος Κανταρζής 4) Νίκος Καστανός  5) Ν.Φλιτζάνης     ΑΠΟΝΤΕΣ      1) Χατζημιχαήλ Ανδρέας       2)  Παυλίδης Αριστοτέλης                                                       3) Μανούσης Νικολάος                    4)  Χατζημιχάλης Απόστολος                                                       
    Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του Δημάρχου κ. Θεοδόση Νικηταρά, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κας  Διονυσίας Τελλή – Τσιμισίρη, του ειδικού Συμβούλου κ. Γ. Θεοφιλιδη και της υπεύθυνης του μητρώου αποδήμων κας Μαρίας Χατζηστέργου. 

ΘΕΜΑ 1ο . «Ενημέρωση Μελών και ανταλλαγή απόψεων για τις δράσεις του Δήμου».

Ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης δίνοντας τον λόγο στον Γενικό Γραμματέα απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη (μέσω διαδικτυακής σύνδεσης) ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση που είναι η αρχή για την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής και συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία να δημιουργήσει  Μητρώο των Κώων της Διασποράς.

Ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, τόνισε πως η δημιουργία του Μητρώου Κώων Αποδήμων αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή και το εγχείρημα της χαρτογράφησης έχει αναλάβει η ΚΩΑΝ Α.Ε.  Εξέφρασε τη λύπη του, αφού σε μια πρώτη έρευνα διαπιστώθηκε η παντελής έλλειψη στοιχείων για τους απόδημους  και επισήμανε  την συνέχιση της  προσπάθειας από τα στελέχη της ΚΩΑΝ, για ολοκλήρωση του Μητρώου.

Ο Δήμαρχος  προέβη στην ανακοίνωση  της δημιουργίας γραφείου Κώων Αποδήμων, το οποίο θα  στελεχωθεί με γραμματειακή υποστήριξη.

Όλοι οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μητρώο αποδήμων!

Ο κ. Σταμάτης Αλαχιώτης πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας του Μητρώου για την καταγραφή των Απανταχού Κώων και  την ίδρυση του νέου γραφείου κι όχι να ανταμώνουν οι απόδημοι μόνο για πανηγύρια.

Στη συνέχεια ο κ. Ιτσινές Νίκος πρόεδρος των Απανταχού Κώων Αποδήμων,  εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δημιουργία του Μητρώου λέγοντας χαρακτηριστικά ” από το στόμα σας και στου θεού το αυτί”. Επισήμανε δε την ανάγκη ύπαρξης γραμματείας που θα συντονίζει του συλλόγους, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για  αρκετούς συλλόγους που  έχουν αδρανοποιηθεί κυρίως μετά την πανδημία και την παγκόσμια κρίση. 

Ο κ. Χρυσουλάκης παρενέβη διαδικτυακά τονίζοντας ότι καταγράφηκαν 2.500 οργανώσεις με 7 εκατομμύρια μέλη,  όμως δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένοι Κώοι σύλλογοι.

Στη συνέχεια ο Νίκος Κανταρζής, περιφερειακός σύμβουλος, τόνισε την ανάγκη ο δήμος της Κω να πραγματοποιήσει επαφές  (δια ζώσης) με τους απανταχού Κωακούς συλλόγους για να επαναδραστηριοποιηθούν και να υπάρχει επικοινωνία, όπως επίσης τόνισε και την ανάγκη για γραμματειακή υποστήριξη, με στόχο να ξεκινήσουν εκ νέου δράσεις όπως παλιότερα με το συνέδριο αποδήμων (κάθε τέσσερα χρόνια), τις παιδικές κατασκηνώσεις οι οποίες ήταν θεσμός για το νησί μας αφού φιλοξενούσε νέους της διασποράς κ.α, εκδηλώσεις και δράσεις που θα προταθούν.

Ο κ. Φίλλιπος Καλλούδης (ταμίας του ΔΙΙΚ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώων) συνεχάρη το δήμο για αυτή την προσπάθεια που θα ενώσει τους Κώους αποδήμους. Σημείωσε την ανάγκη συντονιστικού γραφείου που θα ενώσει τους συλλόγους. 

Ο κ. Γιάννης Τρικοίλης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης του Μητρώου Αποδήμων με μεγαλύτερη ανάγκη δημιουργίας γραφείου, όπως το ανακοίνωσε ο δήμαρχος, το οποίο είναι προς στη σωστή κατεύθυνση. Η κα Σάντυ Λαδικού τόνισε ότι δεν είναι ενεργοποιημένοι οι Κώοι σύλλογοι γιατί δεν υπάρχει πλέον μεταναστευτικό κύμα, οι υπάρχοντες σύλλογοι είναι τρίτης και τέταρτης γενιάς και πρότεινε  να γίνουν επαφές με την εκκλησία, με ΜΜΕ της ομογένειας  και τη χρήση των social media .

Ο κ. Βασίλης Χατζηβασιλείου με διαδικτυακή παρουσία,  τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Μητρώου Κώων Αποδήμων και  την επαφή μαζί τους τώρα το καλοκαίρι , αφού συρρέουν στο νησί μας.

Η Ένωση Κώων δια μέσου του προέδρου , τόνισαν πως θα βρίσκονται δίπλα σε όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις  για τους απόδημους.

Η Πρόεδρος της επιτροπής και Αντιδήμαρχος κα Σεβαστή Βλάχου, αναφέρθηκε στην επαφή  που είχε πριν λίγα χρόνια με τους συλλόγους στην Αυστραλία και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Κωακή αποστολή στην οποία συμμετείχε το 2006 στη Μελβούρνη και το 2010 στο Μπρίσμπεϊν.

Η νέα γενιά τόνισε, δεν είναι κοντά  στους συλλόγους αποδήμων και πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι προσέγγισης, μέσω δράσεων που να αφορούν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα, με επίκεντρο την  ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων.

Επίσης τόνισε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και να δημιουργηθεί διαδικτυακά μια παγκόσμια μια Κοινότητα με όλους τους Κώους, όπου θα υπάρχει αλληλοενημέρωσή για όλα τα θέματα. Ήδη γίνονται επαφές με αθλητικά Σωματεία για πραγματοποίηση διαφόρων δράσεων.

Ο κ. Νίκος Καστανός που δραστηριοποιείται στον τομέα της ιατρικής στην Ισπανία και είναι ο Ιδρυτής του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Κινήματος, άνθρωπος που προωθεί όσο λίγοι την Ιπποκρατική Ιδέα στο εξωτερικό, ζήτησε την ύπαρξη ενός master plan από πλευράς δήμου.

Τέλος ο Δήμαρχος Κω,  τόνισε πως το Μητρώο είναι μια βάση δεδομένων και αποτελεί μια αρχή, ένα κίνητρο για να εξελιχθεί και να δώσει τη σκυτάλη στη νέα γενιά για να δραστηριοποιηθεί.

Η συλλογή των στοιχείων συνεχίζεται από τα στελέχη της ΚΩΑΝ, θα δημιουργηθεί γραφείο με στελεχωμένη γραμματεία και με χειρισμό των σύγχρονων τεχνολογιών. Υπάρχει στην ιστοσελίδα του δήμου η δυνατότητα για την εγγραφή στο Μητρώο  μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου η εγγραφή θα είναι οικειοθελής και θα δηλώνονται τα προσωπικά στοιχεία. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία του Μητρώου ως βάση δεδομένων η  οποία θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, επισήμανε ο Δήμαρχος Κω, ώστε να  υπάρχει σαφής καταγραφή των Κώων της διασποράς. Από πλευράς δήμου, ο κ. Νικηταράς, δεσμεύτηκε ότι θα συλλέξει στοιχεία από Τις συνεδριάσεις και τα συνέδρια των αποδήμων για το αρχείο της επιτροπής.

Επίσης, ο Δήμαρχος πρότεινε στην πρόεδρο της επιτροπής και αντιδήμαρχο Σέβη Βλάχου, η προγραμματισμένη  εκδήλωση για τους αποδήμους αντί για Σεπτέμβριο να γίνει μετά τις  15  Αυγούστου, επειδή αυτό το μήνα υπάρχουν πολλοί Κώοι ομογενείς στο νησί.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΩΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, της ανταλλαγής θέσεων και απόψεων και έχοντας υπόψη :

  1. Το άρθρο 65 Ν.3852/2010 “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης” όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 75 του Ν. 4555/2018.
    1. Την εισήγηση του Δημάρχου Κω.
    1. Την εισήγηση της Προέδρου.
    1. Τις παρατηρήσεις και τοποθετήσεις των Μελών της Επιτροπής.,

Εξέφρασε ομόφωνα τη ικανοποίηση του για την επαναλειτουργία της Επιτροπής και του γραφείου.

…………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………

     Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε η απόφαση αυτή, υπογράφεται ως κατωτέρω.

   
  Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κώων της Διασποράς του Δήμου Κω                                 Σεβαστή Βλάχου  Τα Μέλη  1) Χατζηβασιλείου Βασίλειος  2) Ιτσινές Νικόλαος  3) Καραντώνη Αντωνία                   4) Σάντυ Λαδικού                           5) Γιάννης Τρικοίλης

0 comments on “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ 1ο ΠΡΑΚΤΙΚΟ-ΑΠΟΦΑΣΗ 1 ΚΩΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Αφήστε μια απάντηση