Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης


Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης στο οποίο έγραψε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης την Αποκάλυψη ή Ιερουσαλήμ του Αιγαίου όπως αποκαλείται διεθνώς αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό για όσους αναζητούν ηρεμία. Η Χώρα είναι χτισμένη πάνω σε ύψωμα, που στολίζει η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα του Αιγαίου σε μορφή μεγάλου κάστρου. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999 και είναι επίσης ανακηρυγμένο ως «Ιερό Νησί» από τη Βουλή των Ελλήνων το 1981. Η Σκάλα είναι το λιμάνι και το πιο πολυσύχναστο σημείο της Πάτμου που διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή αλλά και πολλά μαγαζιά κάθε ενδιαφέροντος. Μπροστά στο λιμάνι, στην κεντρική πλατεία, βρίσκεται το Ιταλικό Κτήριο που χτίστηκε με εντολή τού Ιταλού κυβερνήτη Mario Lago και αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μνημείο της εποχής της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Στη Σκάλα θα συναντήσει κανείς το Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο καθώς και το δημοτικό σχολείο Σκάλας, δυο χώροι οι οποίοι φιλοξένησαν το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου.
Στο βόρειο τμήμα της Πάτμου βρίσκεται ο Πάνω Kάμπος ένα χωριό με παραδοσιακά σπίτια χτισμένα άλλα σε μικρό ύψωμα και άλλα χαμηλότερα ενώ ξεχωρίζει η εκκλησία του Eυαγγελισμού. Ο Kάτω Kάμπος είναι ένας παραλιακός οικισμός με έντονη βλάστηση, περιβόλια, ελιές, πεύκα, ευκάλυπτους και αρμυρίκια στην παραλία. Ο Γροίκος, είναι ένας παραλιακός οικισμός σε μια μικρή κοιλάδα με απέραντη βλάστηση που δημιουργεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Κοντά στον Kάμπο βρίσκονται επίσης η Bαγιά και το Λιβάδι δυο πανέμορφοι παραλιακοί οικισμοί. Ο κλειστός όρμος στην αμμώδη παραλία κοσμείται από το Τραγονήσι που έχει ως θέα, το οποίο μοιάζει περισσότερο με λίμνη. Στον κόλπο του Γροικού, μπορεί να θαυμάσει κανείς την πέτρα της Καλικατσούς ένας βραχώδης γεωλογικός σχηματισμός τον οποίο συνοδεύουν μύθοι και θρύλοι. Σύμφωνα με τον θρύλο, η Πέτρα της Καλικατσού δεν είναι άλλο παρά η κατάρα μιας μάνας που καταράστηκε την κόρη της και μόλις μπήκε στη θάλασσα πέτρωσε. Η Πέτρα θεωρείται ο δεύτερος σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού και προστατεύεται από την αρχαιολογία Δωδεκανήσου.
Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης στη μέση του λόφου μεταξύ Σκάλας και Χώρας είναι από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως. Στη  σπηλιά πιστεύεται ότι ο Ιωάννης είχε τα οράματα τα οποία του υπαγόρευσαν το κείμενο της Αποκάλυψης. Η σπηλιά διαμορφώθηκε σε λατρευτικό χώρο από τον ιδρυτή της μονής της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο. Η έντονη μυστικιστική της ατμόσφαιρα μαγεύει ενώ στους τοίχους του Σπηλαίου υπάρχουν τα αποτυπώματα του Ευαγγελιστή. Το καστρομονάστηρο του Ιωάννη του Θεολόγου βρίσκεται στην κορυφή της Χώρας με θέα το Αιγαίο. Στο καθολικό της μονής χαρακτηριστικά είναι το τέμπλο με παραστάσεις από την Αγία Γραφή, οι τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αλλά και η παλιά τράπεζα. Στην κορυφή ενός λόφου πάνω από την Σκάλα με θέα προς την θάλασσα βρίσκονται 3 ανεμόμυλοι ένα ζωντανό μνημείο που από το 1588 αποτελούν το κόσμημα της Πάτμου. Οι Aνεμόμυλοι της Ιεράς Μονής Πάτμου βραβεύτηκαν από την Europa Nostra το 2012 ως “το καλύτερο έργο αποκατάστασης και συντήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς”
Η ακτογραμμή της Πάτμου προσφέρει μεγάλη ποικιλία από ακτές, κόλπους, λιμανάκια, ακρωτήρια, όρμους και βράχους με περίεργα σχήματα. Ο Κάμπος είναι η πιο πολυσύχναστη οργανωμένη παραλία στο νησί, με ρηχά νερά και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Η Ψιλή Άμμος θεωρείται η ομορφότερη παραλία του νησιού, αλλά είναι προσβάσιμη μόνο με καΐκι ή με πεζοπορία 20 λεπτών σε μονοπάτι. Η Βαγιά βρίσκεται λίγο μετά τον Κάμπο και είναι μία απ’ τις πιο ήσυχες βοτσαλωτές παραλίες του νησιού με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά. Ο Γροίκος με τον πανέμορφο κολπίσκο του ο οποίος έχει ενταχθεί στους ομορφότερους κόλπους του κόσμου, με το Τραγονήσι απέναντι, και τον εντυπωσιακό βράχο Καλλικατσού ή αλλιώς Πέτρα αποτελεί μια μοναδική επιλογή. Από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού είναι ο βοτσαλωτός Γερανός, χωρίς ξαπλώστρες, αλλά με αλμυρίκια κι ένα μικρό νησάκι με μια εκκλησία απέναντι. Πανέμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά στα βορειοανατολικά τού νησιού, που είναι διάσημη για τα πολύχρωμα βότσαλά της είναι η Λάμπη. Η παραλία Πέτρα δίπλα στη λωρίδα γης που ενώνει τον «βράχο τής Καλικατσούς» με την στεριά είναι οργανωμένη παραλία με μεγάλα λευκά βότσαλα. Ο Γερανός είναι μια ιδιαίτερα αγαπητή παραλία με γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά η οποία προστατεύεται από τα μελτέμια με θέα το νησάκι τού Αϊ-Γιώργη. Το οργανωμένο, αμμουδερό Αγριολίβαδο, με τα αλμυρίκια και τη νεανική ατμόσφαιρα, είναι εύκολα προσβάσιμο από τη Σκάλα.

Η Πάτμος δεν αποτελεί μόνο θρησκευτικό αλλά και γευστικό προορισμό για όλη την Ελλάδα καθώς γλυκά, αρτοσκευάσματα, νόστιμα φαγητά είναι κάποιες από τις παραδοσιακές γεύσεις της. Η κουζίνα της Πάτμου, όπως και κάθε τόπου εξαρτάται από τα τοπικά της προϊόντα και συγκεκριμένα για το νησί είναι το μέλι, η μυζήθρα, η ξινομυζήθρα (ξηρή μυζήθρα) και το “Καλαθωτό”, ένα σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Στα φαγητά κυριαρχεί το κατσικάκι σε διάφορες εκδοχές: το κατσικάκι καπαμά με ντομάτα, τηγανητές πατάτες και κανέλα, το κατσικάκι καπαμά με χοντρά μακαρόνια, σάλτσα και τριμμένο ντόπιο τυρί. Στην Πάτμο πρέπει να δοκιμάσει κανείς την περίφημη πατινιώτικη τυρόπιτα, που φτιάχνεται με πατινιώτικο τυρί, και τα πουγγιά: γλυκά, με άχνη ζάχαρη είτε του τηγανιού, με γέμιση από μέλι και ξηρούς καρπούς. Σ’ ένα νησί με τόσο πλούσια κουζίνα δε θα μπορούσε να μην διοργανώνεται το «Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου» που προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

0 comments on “Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης

Αφήστε μια απάντηση