25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Στερεότυπα και δυσλειτουργικές κοινωνικές αντιλήψεις «στιγματίζουν» ακόμα την σύγχρονη κοινωνία και δρουν αποτρεπτικά προκειμένου οι γυναίκες  θύματα βίας να αναζητήσουν βοήθεια. Το «στίγμα» καθίσταται τόσο ισχυρό ,που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των θυμάτων σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για τους λόγους αυτούς, υπάρχει μεγάλος «αόρατος αριθμός» περιπτώσεων κακοποίησης, οι οποίες δεν καταγράφονται πουθενά και δεν προσμετρούνται στα επίσημα στατιστικά.

Η μαύρη λίστα ωστόσο των γυναικοκτονιών μεγαλώνει, καθώς ήδη, τους πρώτους εννιά μήνες του 2022, 16 γυναίκες δολοφονήθηκαν από συζύγους ή συντρόφους, όπως συνέβη και το προηγούμενο έτος. Είναι αναγκαία η διαρκής ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα στερεοτυπικά πρότυπα και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις που τροφοδοτούν το φαινόμενο.

Στο πλαίσιο λειτουργιάς του Δικτύου κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας Ρόδου προτεραιότητα αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα θέματα ισότητας, έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Το Δίκτυο απαρτίζεται από τα ακόλουθα συμβαλλόμενα μέρη: Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών),Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου -Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε και Φιλότιμο Ίδρυμα. Αρωγοί του Δικτύου είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου με το Τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας και η Α΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας. Ενόψει της παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών οι εμπλεκόμενοι φορείς του Δικτύου σε συνεργασία θα υλοποιήσουν τις ακόλουθες δράσεις :

  • Συνέντευξη Τύπου την 25η Νοεμβρίου στις 12:00μ.μ στην Αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δημαρχείου Δήμου Ρόδου όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του Δικτύου.
  • Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς το ευρύτερο κοινό στις 25 Νοεμβρίου από τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου, με διανομή φυλλαδίων στον πεζόδρομο Νικολάου Πλαστήρα   από τις 9.30 π.μ.
  • Εκδήλωση ενημέρωσης για τη διαχείριση φαινομένων Ενδοοικογενειακής και Έμφυλης Βίας με τίτλο: «Αφήνοντας πίσω το σκοτεινό μονοπάτι της κακοποίησης της γυναίκας: Οι επαγγελματίες της πρώτης γραμμής τοποθετούνται και προτείνουν», θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου στις 30 Νοεμβρίου  και ώρα 18:00, από τα μέλη του Δικτύου Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας Δήμου Ρόδου.
  • Καμπάνια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας του νησιού, μέσω αφισών με μηνύματα κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε μέσα μαζικής μεταφοράς (Λεωφορεία ΡΟΔΑ, ΚΤΕΛ). Η συγκεκριμένη καμπάνια θα λάβει χώρα εντός του 2023.

0 comments on “25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Αφήστε μια απάντηση