Ρόδος αρχαία ιστορία μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι


Η Ρόδος εχει ένα σημαντικο ρολο στην Ελληνική ιστορια. Η Παλιά Πόλη, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι είναι σήμερα μια από τις καλύτερα διατηρημένες οχυρές μεσαιωνικές πόλεις και συγκαταλέγεται από την UNESCO στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Περιδιαβαίνοντας τους λιθόστρωτους δρόμους της, θαυμάζοντας τα επιβλητικά ιπποτικά κτίρια, τα τείχη με την τάφρο και τους προμαχώνες, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα τζαμιά, τις πλατείες, τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών, ο επισκέπτης νιώθει το χρόνο σταματημένο και ταυτόχρονα ανακαλύπτει πως το μοναδικό αυτό οικιστικό σύνολο είναι μια πόλη ζωντανή, γεμάτη εκπλήξεις που σε προκαλεί να την εξερευνήσεις. Η Οδός Ιπποτών, μήκους 200μ. και πλάτους 6μ., ήταν ο πιο επίσημος δρόμος, αυτός που συνέδεε το θρησκευτικό με το πολιτικό κέντρο του κάστρου, δηλαδή τη μητρόπολη των Λατίνων (Παναγία του Κάστρου) με το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Κατά μήκος του είναι χτισμένα τα σημαντικότερα δημόσια αλλά και ιδιωτικά ιπποτικά κτίρια. Εδώ βρίσκονται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα καταλύματα των “Γλωσσών”, των εθνικών ομάδων του Τάγματος των Ιπποτών. Η οδός είναι ανηφορική και κατά περίεργο τρόπο για μεσαιωνική πόλη, ευθύγραμμη. Αυτό είναι μια από τις ενδείξεις ότι πρωτοχαράχτηκε στα αρχαία χρόνια. Διατηρήθηκε από τους Ιππότες, ακριβώς επειδή η αυστηρή ευθύγραμμη διάταξή της ταίριαζε με τη νέα πολιτική σημασία που της αποδόθηκε. 
Επισκεφθείτε τον πύργο του Ρολογιού, που χτίστηκε μετά το 1851 και χρησίμευε ως παρατηρητήριο. Διαθέτει μικρή συλλογή από αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν εκεί. Η θέα της Παλιάς Πόλης από τον πύργο είναι εκπληκτική. Στο Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” στην τάφρο της μεσαιωνικής πόλης με το μαγικό σκηνικό που δημιουργούν οι επάλξεις και οι πύργοι του τείχους, διοργανώνονται όλο το καλοκαίρι συναυλίες και παραστάσεις θεάτρου και χορού. Η Παναγιά του Μπούργκου υστερογοτθικός ναός του 14ου αι. Βομβαρδίστηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σήμερα σώζονται οι τρεις αψίδες του ιερού. Στην πλατεία Ιπποκράτους καταλήγει η οδός Σωκράτους, ο εμπορικότερος δρόμος της Παλιάς Πόλης. Γύρω από την πλατεία με το Μεγάλο Σιντριβάνι υπάρχουν πολλά μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Από τα εντυπωσιακά τζαμιά στην Παλιά Πόλη ξεχωρίζουν το Τέμενος του Σουλεϊμάν. Το σημερινό κτίριο χτίστηκε το 19ο αι., στη θέση ενός παλαιότερου που σύμφωνα με την παράδοση είχε αναγείρει ο κατακτητής της πόλης, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Παρατηρήστε την περίτεχνη μαρμάρινη είσοδο που προέρχεται από ένα ιπποτικό αρκοσόλιο (ταφικό μνημείο). 
Στην πλατεία Δωριέων θα βρείτε το τζαμί του Ρετζέπ Πασά. Νέα Πόλη Ο ναός της Αφροδίτης του 3ου αι. π.Χ. Τα ερείπια ανακαλύφθηκαν στην καρδιά της νέας πόλης ανάμεσα στο Μανδράκι και το λιμάνι της Ακαντιάς, στην πλατεία Σύμης. Το τζαμί του Μουράτ Ρεϊς, με τον κομψό μιναρέ, βρίσκεται κοντά στο Νομαρχιακό Μέγαρο, χτισμένο στη θέση της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου, δίπλα στο νεκροταφείο των Ιπποτών. Στο τούρκικο νεκροταφείο έχουν ταφεί εξόριστοι Τούρκοι, ο ναύαρχος του Σουλεϊμάν Β΄ σε κυκλικό μαυσωλείο κι ένα ποιητής που εξόργισε το σουλτάνο με τα σατιρικά ποιήματά του. Στην πλατεία του τζαμιού έχουν βρεθεί θεμέλια αρχαίου τείχους και πέτρινες μπάλες, ενεπίγραφες, όπου σημειώνεται το βάρος. Αρχίζουν από 5 μνες και φτάνουν ως 10 τάλαντα (2 μέχρι 261 κιλά περίπου). Από τον τύπο των γραμμάτων οι μπάλες χρονολογούνται στην περίφημη πολιορκία του Δημητρίου του Πολιορκητή. Ο φάρος του Αγίου Νικολάου, φρούριο στο ένα άκρο του ομώνυμου λιμενοβραχίονα με τα Ελάφια στην είσοδο του λιμανιού καλωσορίζουν τους επισκέπτες του νησιού. Στο άλλο άκρο οι τρεις ανεμόμυλοι. Ο πρώτος στεγάζει γραφείο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Στρατού, όπου πωλούνται ναυτικοί χάρτες. Ο δεύτερος, 15ου αι., λειτουργεί ως μουσείο – θα δείτε το μηχανισμό αλέσεως – και ο τρίτος στεγάζει ταξιδιωτικό γραφείο. Ο Λόφος του Αγίου Στεφάνου, λέγεται και λόφος του Σμιθ (Μόντε Σμιθ) από το όνομα του άγγλου ναυάρχου του Ναπολέοντα, που πέρασε από το νησί το 1802.
Στο όμορφα διαμορφωμένο και κατάφυτο αρχαιολογικό πάρκο, σώζεται το ελληνιστικό Στάδιο του 3ου αι. π.Χ. όπου διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, της μεγαλύτερης γιορτής των αρχαίων Ροδίων προς τιμήν του θεού Ήλιου. Δίπλα στο στάδιο σώζεται αναστηλωμένο το μικρό μαρμάρινο υπαίθριο Θέατρο όπου και σήμερα όπως τα αρχαία χρόνια δίνονται μουσικές παραστάσεις. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα, προστάτη της πόλης. Από εδώ η θέα προς την πόλη και τη θάλασσα είναι πανοραμική και το ηλιοβασίλεμα μαγευτικό. Οι τάφοι του Αγίου Ιωάννου εντάσσονται στο κεντρικό μέρος της εκτεταμένης ροδιακής νεκρόπολης. Σημαντικότερα μνημεία το μεγάλο γωνιαίο ταφικό συγκρότημα με τους χτιστούς θολωτούς τάφους, η χτιστή συστάδα θολωτών τάφων που στέφεται από μνημείο με τρίγλυφα και μετώπες και ο λαξευμένος στο βράχο τάφος με την μνημειώδη πύλη. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το υπόγειο λατομείο στις σήραγγες του οποίου ανοίγονται ταφικοί θάλαμοι. 
Δήμος Ατταβύρου Το Πάνω Χωριό, παραδοσιακός πυρήνας στο χωρίο Έμπωνα, γύρω από την εκκλησία με στενά δρομάκια και κάτασπρα σπίτια. Τα λείψανα του ιερού του Αταβυρίου Δία στην κορυφή του ομώνυμου βουνού που υψώνεται πάνω από τον Έμπωνα. Κάθε Μάιο διοργανώνεται ανάβαση από το χωριό Άγιος Ισίδωρος προς την κορυφή του Ατταβύρου και τον αρχαίο ναό. Το βλέμμα αγκαλιάζει από ψηλά ολόκληρο το νησί και απολαμβάνει την εκπληκτική θέα προς το πέλαγος. Σκάλα Καμείρου. Γραφικό λιμανάκι με ψαροταβέρνες και αρχαίο ταφικό μνημείο λαξευμένο στον βράχο. Από αυτό φεύγουν τα καραβάκια για το νησί της Χάλκης. 
Δήμος Ιαλυσού Η Ακρόπολη της Αρχαίας Ιαλυσού, χτίστηκε το 408π.Χ. και έκοψε νομίσματα με το δικό της σύμβολο, το ρόδο. Βρίσκεται στην επίπεδη σαν οροπέδιο κορυφή του λόφου Φιλερήμου, σε ύψος 267μ. Ονομάστηκε έτσι από τους ερημίτες που ζούσαν στις σπηλιές του λόφου κατά το Μεσαίωνα (13ο αι.) – στην αρχαιότητα λεγόταν Αχαΐα. Ο δρόμος που οδηγεί στην Ακρόπολη περνά μέσα από πευκοδάσος και καταλήγει σε πλάτωμα, από όπου απλώνεται ολόγυρα πανόραμα στεριάς και θάλασσας (στρατηγικό σημείο από τα χρόνια των Φοινίκων ως και το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο). Από την ίδρυση της Ρόδου, όπου μετοίκισαν οι περισσότεροι κάτοικοι, ονομάστηκε Οχύρωμα και το λιμάνι λεγόταν Σχεδία. Πολλοί μυκηναϊκοί τάφοι βρέθηκαν στους χαμηλούς λόφους Μόσκου, Βουνάρα και Μακριά Βουνάρα. Στη Γεωμετρική, Αρχαϊκή και Κλασική Εποχή η Ιαλυσός απλώθηκε στις βορειοδυτικές πλαγιές της Φιλερήμου, κατά το χωριό Κρεμαστή. Χαμηλά, γύρω από το ποταμάκι Δαφνί, βρέθηκαν τάφοι με πλούσια κτερίσματα. Στην Ακρόπολη σώζονται ερείπια ελληνιστικού ναού αφιερωμένου στην Πολιάδα Αθηνά και τον Πολιέα Δία (3ου αι. π.Χ.), πλάι σε ερείπια κτισμάτων, χριστιανικών και μεσαιωνικών, τα οποία έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του αρχαίου ιερού. 
Η Δωρική κρήνη, 4ου αι. π.Χ. καλοδιατηρημένη, 30μ. κάτω από τη νότια πλευρά της ακρόπολης της αρχαίας Ιαλυσού. Ο βράχος είναι σκαμμένος, για να δεχτεί τον πίσω τοίχο με τις τέσσερις λεοντοκεφαλές. Το νερό έτρεχε από τις δυο κεφαλές σε δεξαμενή καλοχτισμένη, κλεισμένη με παραστάδες. Μπροστά στις παραστάδες, έξι δωρικές κολόνες κρατούσαν τη σκεπή. 
Δήμος Λινδου Η Ακρόπολη της Αρχαίας Λίνδου. Χτισμένη σε απότομο βράχο ύψους 116 μέτρων, είναι ένας αληθινός εξώστης με θέα στο πέλαγος. Τα μνημεία της μαρτυρούν τη διαχρονική ισχύ και τον πλούτο της Λίνδου. Στην κορυφή της σώζονται τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Λινδίας (4ος π.Χ. αι.), των προπυλαίων και της μεγάλης ελληνιστικής στοάς, το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και το Διοικητήριο της ιπποτικής περιόδου. Τα τείχη της Ακρόπολης ενισχύθηκαν από τους Ιωαννίτες Ιππότες το 14ο αι., που κατασκεύασαν και τη μεγάλη σκάλα της εισόδου. Μοναδική είναι η ανάγλυφη τριήρης του 2ου π.Χ. αι., λαξευμένη στη βάση του βράχου. Το Αμφιθέατρο, σκαλισμένο σε βράχο στη δυτική πλευρά της ακρόπολης της Λίνδου, στο λιμάνι του Αγίου Παύλου. Πολύ κοντά στο θέατρο σώζονται θεμέλια τοίχων που ανήκουν στο αρχαίο γυμνάσιο. Εδώ βρέθηκαν το 1904 σπουδαίες επιγραφές, ανάμεσά τους και το χρονικό του ναού, κατάλογος ιερέων της Αθηνάς. Ο λεγόμενος τάφος του Κλεόβουλου στη Λίνδο, ενός από τους εφτά σοφούς της αρχαιότητας, ο οποίος καταγόταν από τη Λίνδο. Μεγάλο στρογγυλό μνημείο των Κλασικών Χρόνων. Στην αρχαιότητα ήταν τριγυρισμένος από περίβολο. Στα νεότερα χρόνια έγινε εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού. Δήμος Καμείρου Η αρχαία Κάμειρος σε εύφορη περιοχή, σπουδαίο κέντρο από την Αρχαϊκή ως και την Ελληνιστική Εποχή, μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού (Ιαλυσός, Λίνδος, Κάμειρος). Τα ερείπια της πόλης και της γειτονικής νεκρόπολης ανακαλύφθηκαν το 1859 σε κατάφυτη περιοχή.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Kαμείρου περιλαμβάνει τον οικισμό, που είναι διαμορφωμένος σε τρία επίπεδα στο λόφο, με τα εξής μνημεία: μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια, αγορά, ναοί, οικισμούς και η Aκρόπολη με το τέμενος της Aθηνάς Kαμειράδος στην κορυφή του λόφου μαρτυρούν τη λαμπρότητα και τον πλούτο της αρχαίας Καμείρου. Τα νομίσματα της Καμείρου του 6ου αι. π.Χ. εικονίζουν φύλλο συκιάς. Δήμος Καλλιθέας Τα περίφημα ιαματικά λουτρά της Καλλιθέας με τα θολωτά ιταλικά κτίρια που θυμίζουν αραβική αρχιτεκτονική, υπέροχα βοτσαλωτά ψηφιδωτά, καμάρες και αυλές με φοίνικες. Από την κεντρική είσοδο, μονοπάτια στρωμένα με χοχλάκια οδηγούν στην κυκλική πλατεία και το σιντριβάνι, το ημικυκλικό αίθριο διανομής νερού και το συγκρότημα των υγειονομικών εγκαταστάσεων. Στο κέντρο δεσπόζει η Ροτόντα – εντυπωσιακός ο ογκώδης θόλος της με την περίτεχνη διακόσμηση. Εδώ συναντιόνταν τα ιαματικά λουτρά των έξι πηγών από ισάριθμες κρήνες. Η νωχελική αύρα αυτής της ιδιότυπης μεσογειακής αρχιτεκτονικής ταξιδεύει στην εποχή που ο χώρος έσφυζε από ζωή και η ορχήστρα έπαιζε στο αίθριο. 
Κάστρα Δήμος Ροδίων Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου επιβλητικό κτίριο του 14ου αι., οχυρωμένο σαν ξεχωριστός προμαχώνας. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ερειπώθηκε και μια έκρηξη του 1856 ολοκλήρωσε την καταστροφή. Οι Ιταλοί το ξανάχτισαν σχεδόν από την αρχή και στόλισαν τα πατώματα με πλήθος από μωσαϊκά (ελληνιστικά και ρωμαϊκά) που μετέφεραν από την Κω. Συλλογισμοί και επιγραφές οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι εδώ βρισκόταν το περίφημο ιερό του Ήλιου, πλούσιο σε αφιερώματα, όπως το τέθριππο του Λυσίππου. Αξίζει να δείτε τα μωσαϊκά δάπεδα από την Κω, ελληνιστικά (4ουαι.π.Χ) και ρωμαϊκά, με πλούσια διακόσμηση. Ξεχωρίζουν αυτά που απεικονίζουν τις εννέα Μούσες και το κυνήγι Λιονταριού. Σε αίθουσες του ισογείου παρουσιάζονται δυο μεγάλες εκθέσεις, με θέμα τη Ρόδο από τη Νεολιθική Περίοδο ως τη Ρωμαιοκρατία και από τον 4ο αι. μ.Χ. ως την κατάληψη της από τους τούρκους, αντίστοιχα. Δήμος Αρχαγγέλου Το κάστρο της Αρχαγγέλου ανοικοδομήθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες το 1320 πάνω στις βάσεις παλαιότερου βυζαντινού. Βρέθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη Βυζαντινής Εποχής. Στον ειδυλλιακό κόλπο του Χαρακιού μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα ερείπια του ιπποτικού κάστρου του Φαρακλού. Δήμος Καλλιθέας Το Ερημόκαστρο στις Καλυθιές οχυρό που χρονολογείται από τους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Σώζεται η μνημειακή είσοδος και τμήματα οχυρωματικών έργων. 
Η Τραγανού με τα ερείπια μιας νεκρόπολης, ο Μεσόβουνος με μνημεία που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς και κλασικούς χρόνους, ο Σαραντάπηχος με μνημεία μιας πολύ παλιάς οχύρωσης και μιας νεκρόπολης και οι περιοχές Μινικό και Λάγγονα με μικρό αρχαίο κάστρο, ερείπια αρχαίων τειχών και κομμάτια αγγείων. Δήμος Πεταλούδων Το βενετσιάνικο κάστρο – σώζονται λείψανα- με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Κρεμαστή. Βρίσκεται μέσα στο χωριό. Δήμος Ατταβύρου Το μεσαιωνικό κάστρο της Κρητηνίας γνωστό και ως Κάστελλος, με την ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου Παύλου στο εσωτερικό του βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από το ομώνυμο χωριό. Καλύτερη ώρα για επίσκεψη είναι κατά τη δύση του ηλίου όταν η θάλασσα και τα νησιά Αλιμιά και Χάλκη που απλώνονται στο πέλαγος πλημμυρίζουν από χρώματα.
Το κάστρο της Μονολίθου, νοτιοδυτικά από το ομώνυμο χωριό, στην κορυφή τεράστιου βράχου που υψώνεται απόκρημνος κοντά στην ακτή. Χτίστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες το 14ο αιώνα για τον έλεγχο του θαλάσσιου περάσματος και την προστασία των κατοίκων από τις πειρατικές επιδρομές. Μέσα στο κάστρο θα δείτε δεξαμενές, το άσπρο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα και ένα ακόμη μισοερειπωμένο. Το ηλιοβασίλεμα από το κάστρο είναι μαγευτικό. Δήμος Νότιας Ρόδου Στην κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό Ασκληπειό, υπάρχουν ερείπια βυζαντινού κάστρου του 12ου αιώνα. ?Μονές και Εκκλησίες Δήμος Ροδίων Η εκκλησία του Ευαγγελισμού τρίκλιτη βασιλική με γοτθικά στοιχεία και αξιόλογες αγιογραφίες. Χτίστηκε σύμφωνα με το σχέδιο της κατεστραμμένης σήμερα ιπποτικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Οι Βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Φανουρίου με ενδιαφέρουσες αγιογραφίες στην Παλιά Πόλη. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στην οδό Ιπποτών 15ου αι. Οι δυο καθολικές εκκλησίες του Αγίου Φραγκίσκου και της Σάντα Μαρία Ντέλα Βιτόρια.
Δήμος Αρχαγγέλου Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (πολιούχος) στο κέντρο του χωριού Αρχάγγελο. Η εκκλησία είναι βασιλική, με περίτεχνο καμπαναριό του 1845, με βοτσαλωτή αυλή και δάπεδο. Η νέα Μονή της Παναγιάς Τσαμπίκας, χτισμένη στην περιοχή ιερού της Αρτέμιδος Φαγός, 1 χλμ. Β από το χωριό Αρχάγγελος. Το προαύλιο και το δάπεδο της εκκλησίας είναι βοτσαλωτά και το ταβάνι με ολόγραφα τόξα. Γύρω πεύκα και αιωνόβια δέντρα. Εντυπωσιακό είναι το τεράστιο πουρνάρι με τα χοντρά κλαδιά που σκίζει τον περίβολο. Η Μονή της Παναγιάς Τσαμπίκας (της ψηλής) ψηλά στο βουνό, πάνω από την ομώνυμη παραλία με φανταστική θέα. Θεωρείται θαυματουργή, κυρίως για τις άτεκνες γυναίκες, οι οποίες ανεβαίνουν με τα πόδια εκπληρώνοντας το τάμα τους. Δήμος Αφάντου Η εκκλησία της Παναγιάς της Καθολικής προς την παραλία Αφάντου. Οικοδομήθηκε πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Είναι τρίκλιτη βασιλική, με ιωνικά κιονόκρανα στο εσωτερικό, τρισυπόστατη – Παναγιά, Άγιος Λουκάς και Τρεις Ιεράρχες. Είναι διακοσμημένη με μοναδικές τοιχογραφίες του 13ου και 14ου αιώνα. 
Δήμος Ατταβύρου Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, κεντρική εκκλησία του χωριού Έμπωνα χτισμένη το 19ο αι. με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η μονή Αρταμίτη, 7 χλμ. νοτιοανατολικά από το χωριό Έμπωνα, ανακαινισμένη με ωραίο τέμπλο. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χτισμένη το 19ο αι. με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη με αγιογραφίες 16ου αι. στην Κρητηνία. Δήμος Ιαλυσού Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ιαλυσό, με μεγάλη λιθόστρωτη αυλή. Χτίστηκε το 18ο αι. αλλά το τέμπλο της, κατασκευασμένο από κάποιο μοναχό, είναι παλαιότερο. Η εκκλησία της Παναγιάς Φιλερήμου, 5χλμ. νοτιοδυτικά από την Ιαλυσό, που έχτισαν οι Ιππότες στα μέσα του 15ου αι. στη θέση παλαιότερης βυζαντινής βασιλικής του 9ου αι. Κοντά είναι τα ερείπια μικρής βυζαντινής εκκλησίας και κάτω το υπόγειο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Χωστού, εικονογραφημένο το 14ο ή 15ο αι. Ο δρόμος του Γολγοθά Ανεβαίνοντας, κατά μήκος της δεξιάς πλευράς της Φιλερήμου, θα δείτε πέτρινες στήλες που φέρουν παραστάσεις με τα Πάθη του Χριστού. Στο τέλος του δρόμου υψώνεται ο επιβλητικός σταυρός. Η θέα από εδώ στη γύρω περιοχή είναι εκπληκτική. Δήμος Καλλιθέας Η εκκλησία του Σταυρού στις Καλυθιές, από τις εντυπωσιακότερες του νησιού. Χτισμένη γύρω στο 1841 σε ρυθμό βασιλικής με βοτσαλωτό δάπεδο. Άξια προσοχής είναι τρία εξαπτέρυγα, δυο άγια δισκοπότηρα που χρονολογούνται από το 1873 και η εικόνα του Προφήτη Αμώ. Η Αγία Ελεούσα, ο Αϊ – Γιάννης και ο Προφήτης Αμώς, ξωκλήσια στις Καλυθιές, με αγιογραφίες 18ου αι. Το μοναστήρι της Ελεούσας με νωπογραφίες που χρονολογούνται από το 1781, ο ναός σε σχήμα σταυρού του Αϊ – Γιάννη του Βαπτιστή, του οποίου το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με νωπογραφίες που χρονολογούνται από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο και τέλος του Προφήτη Αμώ, που είναι χτισμένος στα ερείπια ενός παλιότερου ναού – ίσως μιας παλαιάς χριστιανικής Βασιλικής που χρονολογείται από τον 5ο – 6ο αιώνα. Για τον προφήτη Αμώ, υπάρχει η παράδοση ότι κάποτε μάλωσε με τον προφήτη Ηλία. Ο τελευταίος έριξε ένα βράχο και ο προφήτης Αμώς έβαλε τη γροθιά του και τον τρύπησε. Από αυτή τη σήραγγα που δημιουργήθηκε, περνούσαν τα κοντά παιδιά για να ψηλώσουν. Τα εκκλησάκια του Αγίου Λουκά πρωτοχριστιανικό (4ου αι.), της Αγίας Ειρήνης και της Αγίας Μαρίνας στο χωρίο Κοσκινού. Δήμος Νότιας Ρόδου Στο χωριό Ασκληπειό βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, 11ου αι., με αγιογραφίες του 13ου – 16ου αι., με παραστάσεις από τη δημιουργία του κόσμου, τη γέννηση του Χριστού, τα πάθη του και θέματα από τη Βίβλο – Αποκάλυψη. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής χτισμένη περίπου το 1850 είναι μονόκλιτη δωδεκανησιακού τύπου βασιλική με τέσσερα σταυροθόλια. Εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Η Παναγία Καθολική είναι κεραμοσκέπαστη βυζαντινή εκκλησία χτισμένη τον 10ο αι. μ.Χ. στα ερείπια πιθανόν μιας παλαιότερης παλαιοχριστιανικής. Και οι δύο εκκλησίες βρίσκονται στην Κατταβιά. Η Ιερά μονή Παναγίας Σκιαδενής κοντά στο Μεσαναγρό οφείλει την ονομασία της στο “Σκιάδιον” (δηλαδή σκιερό, θερινό τοπίο). Για τη θαυματουργή εικόνα της πλάστηκαν πολλοί θρύλοι. Δήμος Πεταλούδων Η εκκλησία της Παναγιάς της Κρεμαστής, από τις ωραιότερες των Βαλκανίων, με βοτσαλωτό αυλόγυρο, πελώρια κυπαρίσσια και αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η μονή της Καλόπετρας, κοντά στην κοιλάδα των Πεταλούδων με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Χτίστηκε από τον Δημήτριο Υψηλάντη το 1782, εξόριστο τότε στη Ρόδο. Εξαιρετικής τέχνης είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της. 
Δήμος Λινδίων Το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Θάρρι, κοντά στο χωριό Λάερμα. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την όμορφη μονή, χτισμένη μέσα στο δάσος για να θαυμάσει τις μοναδικές τοιχογραφίες (12ος – 16ος αι.) και να παρακολουθήσει τη λειτουργία που τελείται από τους μοναχούς με βυζαντινή κατάνυξη. Η παράδοση μιλά για κάποια αρχοντοπούλα από το Βυζάντιο, άρρωστη βαριά, που θεραπεύτηκε εδώ, στο υγιεινό κλίμα και το καλό νερό, και οι γονείς της έχτισαν μοναστήρι. Η εκκλησία του Αγίου Παύλου, πλάι στο ομώνυμο λιμάνι στη Λίνδο. Το λευκό εκκλησάκι χτίστηκε για να θυμίζει το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου το 43 μ.Χ. από το νησί, για να διδάξει το χριστιανισμό. Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς της Λίνδου, 15ου αι. με ενδιαφέρουσες αγιογραφίες, έργα του ζωγράφου Γρηγόρη από τη Σύμη στα 1779, όπως αναφέρει η επιγραφή πάνω από την πόρτα. Δήμος Καμείρου Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Φουντουκλί, κοντά στη Διμυλιά, από τους ωραιότερους βυζαντινούς ναούς του νησιού διακοσμημένος με θαυμάσιες τοιχογραφίες του 15ου αι. Στο διαμορφωμένο περίβολό του σταματούν για ξεκούραση οι εκδρομείς που επιχειρούν με αυτοκίνητο ή ποδήλατο τη μαγευτική ανάβαση προς τον Προφήτη Ηλία. Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του ομώνυμου βουνού, με πανύψηλα κυπαρισσοειδή και το καλό κλίμα, μέσα σε πυκνή βλάστηση βρίσκονται το ομώνυμο μοναστήρι και κτίρια – επαύλεις, η έπαυλη του διοικητή Ντε Βέκι και τα κομψά ξενοδοχεία Έλαφος και Ελαφίνα, χτισμένα στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, σε νότιο τιρολέζικο ρυθμό. Η Αγία Ελεούσα, στην άλλη πλευρά του λόφου, με το ονομαστό της πανηγύρι το Σεπτέμβριο, υπήρξε θέρετρο των Ιταλών. Το μοναστήρι του Αγίου Σουλά κοντά στο χωριό Σορωνή. Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει πετρόχτιστη βρύση από όπου αναβλύζει ιαματικό νερό.

0 comments on “Ρόδος αρχαία ιστορία μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι

Αφήστε μια απάντηση

WordPress PopUp Plugin