
Το Δημοτικό διαμέρισμα Κοσκινού, βρίσκεται χτισμένο αμφιθεατρικά και είναι ανακηρυγμένο ως “παραδοσιακός οικισμός”. Εκεί βρίσκεται το Πολιτιστικό μνημείο των ιαματικών πηγών Καλλιθέας. Τα Κοσκινού, σύμφωνα με ξένους περιηγητές είναι από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά χωριά του νησιού. Το όνομα Κοσκινού το πήρε σύμφωνα με μια εκδοχή από τον κτηματία Κοσκινά και την Παναγία Κοσκινού. Κατά τους αρχαιολόγους το 408 π.Χ. όταν χτιζόταν η πόλη της Ρόδου από τον πολεοδόμο Ιππόδαμο τα υλικά οικοδομών και οι πέτρες μεταφέρθηκαν από την περιοχή Κοσκινού.
Όλα τα χωριά της Ρόδου, όμορφα και ιστορικά, έχουν πανάρχαια ελληνικά ονόματα, που δηλώνουν παρουσία και δράση του λαού μας στον ίδιο τόπο Το χωριό Κοσκινού αριθμεί 2.000 κατοίκους και η τοποθεσία του χωριού είναι πολύ ωραία. Οι κάτοικοι είναι αναμφισβήτητα δραστήριοι. Στις 4 Μαΐου 1853, έφτασε στο χωριό Κοσκινού ένας Άγγλος ευγενής,ο Κ. Νιούτον ευπατρίδης, που ήταν Υποπρόξενος της Αγγλίας στη Ρόδο. Αυτός ο ξένος διπλωμάτης άρπαξε από όλα τα χωριά μας, πολλά και σπάνια αρχαία αντικείμενα. Πήγαιναν στα χωριά και έβρισκαν χωρικούς που ήθελαν να πουλήσουν αρχαία νομίσματα, αγάλματα, κεραμικά, επιτύμβια και γενικά αρχαία ελληνικά ευρήματα και αρχαιολογικά είδη, και τους τα έπαιρναν με έξυπνο τρόπο και χρήματα. Γνωρίζουμε ότι στη Λυδία υπήρχε μια πόλη την οποία ο Στράβων αποκαλεί Κοσκινία και ο Πλίνιος Κοσκίνους.
Η λέξη κόσκινον σημαίνει crimble=κόσκινο. Η ετυμολογία του “Κοσκινού” προέρχεται από το ότι το έδαφος στα περίχωρα της κωμοπόλεως αυτής είναι κατά κάποιο τρόπο διάτρητο σαν ένα κόσκινο. Από τη λατρεία της Παναγιάς πρέπει να προέρχεται το όνομα του σημερινού χωριού Κοσκινού κατά μια άλλη εκδοχή.Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία, και αυτό πρέπει να ήταν οικογενειακό χτήμα της οικογένειας Κοσκινά, η οποία έχτισε την εκκλησία κι έτσι θα λεγόταν η Παναγία “του Κοσκινά”. Η τοποθεσία έπειτα πήρε το όνομα Κοσκινού. Το ποιο σίγουρο είναι να πήρε το όνομα του από το μεγάλο κτηματία Κοσκινά.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το όμορφο χωριό ΚΟΣΚΙΝΟΥ είναι από τα πιο παλαιά της Ρόδου και ένα από τα πιο ιστορικά και γνωστά, όπως αναφέρουν οι περιηγητές του Μεσαίωνα. Το καταπράσινο και φιλόξενο χωριό, το έτος 1961 είχε 1.219 κατοίκους, ενώ το 1981 μετρούσε 2.390 ψυχές και στα 1991 έφτασε και ξεπέρασε τις 1.975 ψυχές μέσα στο χωριό,44 άτομα στη Βρισιά και 240 Κοσκινιάτες στην περιοχή Τσαΐρι. Στα Κοσκινού ανήκουν ακόμη και οι περιοχές αγία Βαρβάρα και Τσαΐρι, είναι γεμάτη μνήμες και μνημεία, τάφους και θεμέλια ναών από την αρχαία και τη βυζαντινή Ελλάδα. Κοντά στο χωρίο εντοπίστηκαν όχι μόνο τάφοι, όπως μας λένε οι περιηγητές του χωριού, πριν από 100 και 200 χρόνια, αλλά βρέθηκαν και νομίσματα από την περίοδο του βυζαντίου. Ο Βέλγος Συνταγματάρχης Ροτιέ, που έφτασε στη Ρόδο στα 1826, αναφέρει πως στο χωριό ΚΟΣΚΙΝΟΥ βρέθηκαν νομίσματα βυζαντινά και μεταγενέστερα με ελληνικά ονόματα και χριστιανικά σύμβολα. Τα ΚΟΣΚΙΝΟΥ αναφέρονται και στην περίοδο των Ιπποτών από τα 1309 μέχρι το 1522. Μάλιστα, ένα Διάταγμα των Ιπποτών του έτους 1474,επί μεγάλου Μαγίστρου Ορσίνι,αναφέρει πως:<<Σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής, οι κάτοικοι του χωριού Κοσκινού, να τρέξουν στο φρούριο του χωριού τους>>. Αυτό σημαίνει ότι τα Κοσκινού είχαν ισχυρά φρούρια , ικανά να προστατέψουν τους Κοσκινιάτες και όλο το χωριό εξίσου. Όλοι οι Ροδίτες γνωρίζουν ότι το χωριό είχε πολλά ζώα και πως οι κάτοικοι, των παλαιότερων εποχών, ακόμη και μέχρι την απελευθέρωση του 1948, οι Κοσκινιάτες ήταν έμποροι και μεταφορείς.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το θέρετρο Καλλιθέα βρίσκεται στα κοσκινού
Το Δημοτικό διαμέρισμα Κοσκινού, βρίσκεται χτισμένο αμφιθεατρικά και είναι ανακηρυγμένο ως “παραδοσιακός οικισμός”. Εκεί βρίσκονται παραλιακά μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα 2000-5000 κλινών αλλά και το μνημείων των ιαματικών πηγών Καλλιθέας. Σήμερα στα Κοσκινού λειτουργούν το Λαογραφικό Μουσείο, ένα πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, Δημοτικό σχολειό, Νηπιαγωγείο και το Μουσικό Γυμνάσιο του νησιού.
Το πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό Κοσκινού γνωστή ήδη από τον 5ο αιώνα είναι ένα από τα χωριά που τα σπίτια του διατηρούν σημαντικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με πολύχρωμες προσόψεις, υπέροχα δείγματα λαϊκού νεοκλασικισμού και θαυμάσια εσωτερική διακόσμηση. Στα ΝΔ του χωριού βρίσκονται τα ερείπια μικρού κάστρου. Από τα πιο όμορφα μέρη του νησιού είναι η Καλλιθέα (φωτό) χτισμένη σε ένα γραφικό πευκόφυτο όρμο με τις περίφημες ιαματικές πηγές που θεραπεύουν νεφρικά και ηπατικά νοσήματα και που ήταν γνωστές από τον 7ο αιώνα π.χ. Το κτιριακό συγκρότημα της Καλλιθέας που σχεδιάστηκε το 1930 αποτελεί ίσως το ομορφότερο δείγμα της νεότερης αρχιτεκτονικής δημιουργίας στο νησί της Ρόδου.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Εκτός από τη γεωργία, μια άλλη ασχολία των Κοσκινιατών ήταν και το εμπόριο λαδιού. Όταν έκλειναν οι λαδόμυλοι , οι λαδέμποροι πήγαιναν στα άλλα χωριά της Ρόδου με τα μουλάρια τους για να αγοράσουν λάδι. Το λάδι μετέφεραν μέσα σε τουλούμια και επειδή πολλές φορές δεν προλάβαιναν να γυρίσουν στο σπίτι τους το ίδιο βράδυ, διανυκτέρευαν από χωριό σε χωριό .
Αλλά, βασική ασχολία των Κοσκινιατών ήταν η γεωργία και τα προϊόντα που παρήγαν ήταν τα εξής:Σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, αραβόσιτο, σουσάμι, βαμβάκι, μετάξι, κερί, μέλι, κρασί, ρακί, μαλλιά προβάτων, τυρί, καπνό, κρομμύδια, ελιές, βελανίδια και ξυλοκέρατα(χαρούπια).
Ακόμη, στα Κοσκινού υπήρχαν πολλοί καλοί τεχνίτες στα χοχλάκια, ήταν διάφορες πέτρες που τις μάζευαν από τις παραλίες. Σήμερα στα Κοσκινού λειτουργούν Λαογραφικό Μουσείο, το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, και το Μουσικό Γυμνάσιο του νησιού.