Η ζωή αλλιώς | Πάτμος, Μαράθι και Αρκιοί


Στην Πάτμο, την Ιερουσαλήμ του Αιγαίου, θαρρείς πως σε αγγίζει το άπειρο. Ένας πραγματικά θείος τόπος που συνδυάζει άγρια ομορφιά, αυθεντική ελληνικότητα και μεσαιωνικά στοιχεία.
Ένα κράμα και οι άνθρωποι αυτού του νησιού. Ντόπιοι ή ξένοι, είναι όλοι βαθιά αφοσιωμένοι στην Πάτμο. Τους ζητήσαμε να μας δείξουν το αγαπημένο τους σημείο. Ενα μέρος μοναδικό γι’ αυτούς, εκεί που θα πήγαιναν έναν καινούργιο φίλο. Κι έτσι ο Χρήστος, ο καινούργιος μας φίλος, μας πήγε με το φουσκωτό του στους Αρκιούς. Μόλις δεκαπέντε λεπτά μακριά από την Πάτμο, είναι για εκείνον η απόλυτη εξωτική βόλτα, που συνδυάζει ψάρεμα, φαγητό πάνω στο σκάφος με την ψαριά και φυσικά ένα τοπίο μαγευτικό με κρυστάλλινα νερά.

Κι από τους Αρκιούς, βρεθήκαμε στο Μαράθι, το αγαπημένο νησάκι του άλλου καινούργιου μας φίλου, του Φωκά. Ο Φωκάς είναι εξαιρετικός βουτηχτής και είναι ειδικός να σχεδιάζει θαλάσσιες διαδρομές. Έτσι, μας πήγε στο Μαράθι, μια μικρή όαση 355 στρεμμάτων και 3 κατοίκων! Ο Μιχάλης ο Κάβουρας ή αλλιώς ο «Πειρατής» είναι η χαρακτηριστική φιγούρα του νησιού. Γεννημένος εκεί, δεν το αλλάζει με τίποτα το νησί κι ας κάνει πάνω από έναν μήνα το χειμώνα να δει άνθρωπο.

Πίσω στην Πάτμο, γνωρίσαμε τον Νικόλα το βοσκό στον Κάμπο. Αλλά και τον κ. Λευτέρη με τους γιους του στο καρνάγιο στο Διακόφτι. Ένας χειμαρρώδης άνθρωπος με χίλιες ιστορίες και χίλιες ιδιότητες, καθώς έχει υπάρξει σφουγγαράς, ψαράς, ξυλουργός, καραβομαραγκός και μουσικός. Η περιήγησή μας στο θεοβάδιστο νησί τελείωσε με βόλτα στους Ανεμόμυλους της Χώρας, αλλά και με την όμορφη και χαμογελαστή Εύα, τη σύζυγο του Φωκά. Την Αγγλογιαπωνέζα βιολίστρια που άκουσε την καρδιά της και βρήκε την προσωπική και την οικογενειακή της ευτυχία στην Πάτμο. Το νησί που τη μάγεψε με την ενέργειά του και ακόμη τη γεμίζει χαρά και γαλήνη.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».
Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.
Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.
Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.
Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.
Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.
Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

0 comments on “Η ζωή αλλιώς | Πάτμος, Μαράθι και Αρκιοί

Αφήστε μια απάντηση