Προγραμματίστε το Ταξίδι σας στην Κω


Η Κως, τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων και από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, αξιοποίησε έγκαιρα και προσεκτικά τις ομορφιές που της χάρισε η φύση αλλά και η πολιτιστική της κληρονομιά. Τόπος φιλόξενος, προσφέρει στον καθένα αυτό που ονειρεύεται στα ταξίδια του: κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, κρυστάλλινες παραλίες, γραφικούς οικισμούς, ιστορικά αξιοθέατα, υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές.

Ολόκληρο το νησί στο οποίο γεννήθηκε και έζησε ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής, μοιάζει με υπαίθριο μουσείο, με αρχαιοελληνικά και μεσαιωνικά μνημεία διάσπαρτα σε κάθε της γωνιά. Αξίζει να νοικιάσετε ποδήλατο, όπως θα δείτε να κάνουν πολλοί επισκέπτες, και να περιηγηθείτε στην πόλη της Κω και σε άλλους οικισμούς.

  • Αξιοθέατα

Το κάστρο των Ιπποτών: Το κυριότερο μεσαιωνικό μνημείο της Κω χτίστηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι κατέλαβαν το νησί το 1314. Η Γέφυρα του Κάστρου το συνδέει με την πόλη και τον Πλάτανο του Ιπποκράτη. Tο κάστρο της Νερατζιάς που ονομάστηκε έτσι από τις νερατζιές που υπήρχαν στον περίβολό του, ενώνονταν με τον οχυρωματικό περίβολο της πόλης της Κω, με μια γέφυρα που σώζεται ατόφια και από κάτω της περνάει η εντυπωσιακός δρόμος με τα φοινικόδεντρα. Το κάστρο της Νερατζιάς μαζί με το κάστρο στην απέναντι ακτή, στο Μποντρούμ έλεγχαν το θαλάσσιο πέρασμα προς τους Άγιους Τόπους κατά την διάρκεια των Σταυροφοριών. Για το χτίσιμο του κάστρου της Νερατζιάς έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά αρχιτεκτονικά μέλη από την αρχαία πόλη της Κω που η παρουσία τους είναι έντονη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο κάστρο ακόμη και σήμερα.

Ιπποτική οικία του Κομεντόρη Fransisco Sans: Ένα πανέμορφο κτίριο επί της Aκτής Mιαούλη, είναι το μοναδικό σωζόμενο κοσμικό κτίσμα της Ιπποτικής περιόδου στην Kω, που κτίστηκε το 1514 από τον Διοικητή (Κομεντόρη) της Kω Francisco Sans. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας είχε μετατραπεί σε καφενείο, ενώ σήμερα μετά την αναστήλωση του από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων λειτουργεί ως αρχαιολογική βιβλιοθήκη και εκθεσιακός χώρος. 

Casa Romana: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κω είναι το αναστηλωμένο Ρωμαϊκό σπίτι ή Ρωμαϊκή οικία όπως είναι γνωστή. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ‘30 όταν ένας μεγάλος σεισμός γκρέμισε σχεδόν όλη την πόλη. Η τότε ιταλική διοίκηση του νησιού αποφάσισε να κάνει εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες ενώ η οικία αναστηλώθηκε πλήρως και ολοκληρώθηκε το 1940. Ο πλούσιος διάκοσμος, τα πανέμορφα αίθρια, τα ψηφιδωτά, το μέγεθος και οι ανέσεις της, υπονοούν ότι ανήκε σε κάποια αριστοκρατική οικογένεια. 

Ερείπια της πόλης, Αγορά και Παλιό Λιμάνι: Κάτω από τα ερείπια του σεισμού του 1933, οι ανασκαφές αποκάλυψαν το σχέδιο της αρχαίας πόλης, τα δημόσια κτήρια, τα ιερά και τις οικίες. Τότε ανακαλύφθηκαν και διακρίνονται μέχρι σήμερα, τμήματα της Αρχαίας Αγοράς (4ου- 3ου αι. π.Χ.), η Μεγάλη Στοά και άλλες μικρότερες στοές με ιερά. Στο εσωτερικό της πόλης υπάρχει το Ωδείο (3ου αι. π.Χ.) με 12 καλά διατηρημένες κερκίδες και θολωτές στοές αλλά και το Ξυστό, μέρος του Γυμναστηρίου του 2ου αι. π.Χ. με δεκαέξι αναστηλωμένες κολώνες και δύο κτίρια που στέγαζαν τα λουτρά και μέρος του ρωμαϊκού δρόμου.

Ασκληπιείο: Αφιερωμένο στον θεό της ιατρικής, διάσημο ήδη από την αρχαιότητα, το πιο σημαντικό μνημειακό συγκρότημα του νησιού, χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα, στις πλαγιές κατάφυτου λόφου με θαυμάσια θέα προς τη θάλασσα. Εκεί, σε απόσταση 3,5 χλμ βόρεια της πόλης, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η επιστημονική ιατρική, χάρη και στη σχολή που είχε ιδρύσει στο νησί ο Ιπποκράτης. Σώζονται μια μεγάλη στοά, συγκρότημα θερμών πηγών, ο ιωνικός ναός του Ασκληπιού, διάφοροι ναΐσκοι, ο μεγάλος δωρικός ναός του Ασκληπιού αλλά και τα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. 

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη: Ένα τεράστιο δέντρο με περίμετρο κορμού περίπου 12 μέτρα! Πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη πριν 2400 χρόνια περίπου και ότι κάτω απ’ τη σκιά αυτού του δέντρου δίδασκε την Ιατρική στους μαθητές του. Δίπλα του υπάρχουν δύο οθωμανικές κρήνες. Μια γέφυρα συνδέει το σημείο, όπου βρίσκεται ο πλάτανος, με το Κάστρο των Ιπποτών.

Αρχαιολογικό μουσείο Κω: Στο εντυπωσιακό κτίριο που άφησε η ιταλοκρατία στο νησί, ένα αυθεντικό δείγμα της φασιστικής μνημειακής αρχιτεκτονικής, φιλοξενούνται σημαντικά ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αγοράς και τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς και από μεμονωμένα μνημεία, όπως το βωμό του Διονύσου, το Ωδείο και τη «Ρωμαϊκή Οικία» (Casa Romana). Διεύθυνση Πλατεία ελευθερίας. Τηλ.: +30 22420 28326

Το κάστρο της Αντιμάχειας: Επιβλητικό και καλά διατηρημένο, το κάστρο της Αντιμάχειας βρίσκεται κοντά στον ομώνυμο ορεινό οικισμό. Πρόκειται για κτίσμα του 14ου αιώνα που κατασκεύασαν οι Ιωαννίτες Ιππότες για να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού στο εσωτερικό. Το κάστρο έμεινε στην ιστορία μετά την πολιορκία του 1457 όταν 15 Ιππότες και 200 κάτοικοι του νησιού κράτησαν το κάστρο για 23 μέρες υποχρεώνοντας 16.000 τούρκους στρατιώτες να λύσουν την πολιορκία και να φύγουν από το νησί. Στο εσωτερικό του θα βρείτε τους ναούς της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου και τα ερείπια της Παναγίας της Ελεημονήτρας

Οικισμοί: Αξίζει να κάνετε μια βόλτα από τον γραφικό Κέφαλο, στο δυτικό άκρο του νησιού, όπου βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα και στο Πυλί με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα παραδοσιακά καφενεία. Εκεί θα δείτε και τον μεσαιωνικό οικισμό παλαιό Πυλί, που πλέον δεν κατοικείται. Άρωμα μιας άλλης εποχής θα νιώσετε στο χωριό Πλατάνι, μόλις 2 χλμ. από την πόλη, όπου βρίσκεται η παλιά μουσουλμανική συνοικία του νησιού. Ακόμη στον ορεινό οικισμό Αντιμάχεια, με σήμα κατατεθέν τους ανεμόμυλους, θα βρείτε το κάστρο που έχτισαν οι Ιωαννίτες και το «Αντιμαχιώτικο Σπίτι» όπως είναι στημένο στο λαογραφικό μουσείο. Από την όμορφη Ζία, οικισμό χτισμένο σε καταπράσινες πλαγιές, μπορείτε ν’ απολαύσετε πανοραμική θέα σε όλο το νησί.

Παραλίες: Για πολλούς η πιο όμορφη παραλία του νησιού είναι το Paradise, στο Νότο, με χρυσαφένια αμμουδιά πολλών χιλιομέτρων και κοντά σ’ αυτή η Λαγκάδα και η Χρυσή Ακτή. Πολλοί αγαπούν το Μαστιχάρι με τη ολόλευκη άμμο και τα τουρκουάζ νερά. Άλλοι εντυπωσιάζονται από τον βράχο που βρίσκεται στη μέση του κόλπου στο Καμάρι. Άλλες οργανωμένες παραλίες είναι οι Λάμπι, Τιγκάκι, Ψαλίδι, η  Καρδάμαινα και το Μαρμάρι, το οποίο προτιμούν οι λάτρεις της ιστιοσανίδας. Για περισσότερη ησυχία κατευθυνθείτε στα δυτικά του νησιού, στον Άγιο Στέφανο και το Λιμνιώνα, όταν δεν φυσάει Βοριάς. Πάντως ακόμη και κοντά στην πόλη της Κω μπορείτε να κολυμπήσετε σε καθαρά νερά, όπως στο Μύλο και την παραλία του Ναυτικού Ομίλου.

Αγορές

Στην κοσμοπολίτικη Αγορά του νησιού θα βρείτε τα πάντα! Μέσα στην παλιά πόλη θα συναντήσετε δεκάδες καταστήματα, με κοσμήματα, κεραμικά, δερμάτινα ρούχα και υφαντά αξεσουάρ, κεντήματα και αντίγραφα αρχαίων αγγείων. Μαγαζιά με είδη κεραμικής θα βρείτε και στα Καρδάμαινα. Από τα παραδοσιακά προϊόντα αξίζει να προμηθευτείτε κρασί, μέλι, βότανα και γλυκά του κουταλιού, ιδιαίτερα γλυκό ντοματάκι που παρασκευάζεται από την ντόπια ποικιλία ντομάτας. Στο Μαστιχάρι θα βρείτε μέλι ονομαστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ενώ εξαιρετικά είναι και τα γλυκά ταψιού που θα βρείτε στα ζαχαροπλαστεία του νησιού. 
Φαγητό & Διασκέδαση

Εάν θέλετε να γευθείτε παραδοσιακά πιάτα, ζητήστε το «κρασοτύρι» ή «κοκκινοτύρι». Είναι τυρί με ονομασία προέλευσης, με χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση. Εξωτερικά έχει το χρώμα το κρασιού και παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. Επίσης δοκιμάστε τις «λαμπρόπιτες» (τυρόπιτες στρογγυλές με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα και αβγά), τα «κατιμέρια» (τηγανιτή τυρόπιτα με μυτζήθρα που προσφέρεται με μέλι και κανέλα) τα «πιταρίδια» (λαζάνια που βράζουν στο ζωμό κρέατος) και τα «ξύσματα» (ψωμιά σιταρένια, ζυμωμένα με ξυσμένη μυζήθρα και μυρωδικά).

Η Κως προσφέρει πολλές επιλογές σε εστιατόρια, τόσο με τοπικές σπεσιαλιτέ όσο και με διεθνείς γεύσεις. Σε όλους τους οικισμούς θα συναντήσετε παραδοσιακά τεβερνάκια ενώ στα πολυτελή resorts θα γευτείτε gourmet κουζίνα. Επίσης είναι ένα από τα νησιά που προσφέρουν έντονη νυχτερινή ζωή, με πολλά μπαρ και κλαμπ, κυρίως στις τουριστικές περιοχές Κέφαλος και Τιγκάκι, καθώς και οργανωμένα μπιτς πάρτι. Πολλά νυχτερινά μαγαζιά θα βρείτε στην πόλη της Κω, στο περίφημο «μίλι των μπαρ», που ξεκινά από το λιμάνι και τους γύρω δρόμους στη βόρεια πλευρά της αρχαίας Αγοράς. Τα μπαράκια είναι το ένα δίπλα στο άλλο και κάθε βράδυ είναι γεμάτα από νεολαία από όλη την Ευρώπη.

Πολιτισμός & Διασκέδαση

  • Εκδηλώσεις: Τα «Ιπποκράτεια», κάθε καλοκαίρι, είναι το πιο σημαντικό πολιτιστικό φεστιβάλ στο νησί που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και αναπαράσταση της απαγγελίας του όρκου του Ιπποκράτη στο Ασκληπιείο. Την ίδια εποχή θα βρείτε τα «Δίκαια» και τα «Ηράκλεια» με παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και παραδοσιακούς χορούς. Στην Καρδάμαινα το καλοκαίρι πρωταγωνιστούν τα Αλασάρνια με εκδηλώσεις και σκακιστικούς αγώνες. Τον Αύγουστο στο Μαστιχάρι θα δείτε τη Γιορτή του Κρασιού και στον Κέφαλο τη Γιορτή του Ψαριού.
  • Πανηγύρια: Μεγάλο είναι το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, στις 23 Απριλίου στο Πυλί, όπου διοργανώνονται ιπποδρομίες, ενώ στις 15 Αυγούστου στην Κέφαλο στη γιορτή της Παναγίας προσφέρεται από τους ντόπιους κτηνοτρόφους γίδα βραστή με πιλάφι.

0 comments on “Προγραμματίστε το Ταξίδι σας στην Κω

Αφήστε μια απάντηση