Όμιλος CINE- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 2ήμερο προβολών οπτικοακουστικού υλικού καλλιτεχνικής δημιουργίας μαθητών & εκπαιδευτικών(21, 22/9/2022)


Τετάρτη, Πέμπτη 21, 22 Σεπτεμβρίου 2022

2ήμερο

 προβολών οπτικοακουστικού /κινηματογραφικού υλικού,  καλλιτεχνική δημιουργία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το  2ήμερο  είναι ενταγμένο στο συνολικό πρόγραμμα τού 6ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων, το οποίο συνεχίζεται με ποικίλες εκδηλώσεις Τέχνης και Πολιτισμού και είναι αφιερωμένο στον Ηλία Κόλλια, διαπρεπή αρχαιολόγο, έφορο αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την προσφορά του στην τέχνη, την επιστήμη, την κοινωνία.

Ο Όμιλός μας, ως πολιτιστικός φορέας με 10χρονη παρουσία στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα στοχεύει, ανάμεσα σε άλλα, στην υποστήριξη δράσεων οπτικοακουστικού εγγραμματισμού και κινηματογραφικής παιδείας στο σχολείο, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Την πρώτη ημέρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προβολή ντοκιμαντέρ το οποίο αναφέρεται  στη ζωή και το μουσικό έργο του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού  Γιώργο Πούλο. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Τσιόγκας, Θεώνη Χαντζιάρα, εκπαιδευτικοί και  μέλη του Ομίλου μας. Μετά την προβολή της ταινίας διάρκειας 31΄ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Τη δεύτερη ημέρα θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους και λοιπό οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό, προϊόν καλλιτεχνικής δημιουργίας μαθητικών ομάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας από 12 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων της Ρόδου.  

Τα παιδιά με τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία τους από covid 19, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και άλλων ειδικών σε ορισμένες δημιουργίες, συνεργάστηκαν πάνω σε μια δημιουργική δραστηριότητα, εξοικειώθηκαν   με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης, έγιναν  ερευνητές  και κριτές του άμεσου προσωπικού, σχολικού και κοινωνικού  περιβάλλοντος, παρατήρησαν  και κατέγραψαν με λόγο, εικόνες και ήχους,  με κριτική ματιά την καθημερινότητά τους και την ευρύτερη κοινωνική ζωή, παρήγαγαν  οπτικοακουστικό έργο το οποίο θα παρουσιάσουν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και στην τοπική κοινωνία στο κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ.

Συγκεκριμένα,  συμμετέχουν μαθητικές ομάδες από τις παρακάτω σχολικές μονάδες της Ρόδου:

2ο Δημ. Σχολείο Ρόδου, 11ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, Δημοτικό Σχολείο Σαλάκου, 3Ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου, Μουσικό Σχολείο Ρόδου, Γυμνάσιο- Λ. Τάξεις Χάλκης «Σωκράτης Φανουράκης», 1ο Γυμνάσιο Ρόδου,  Γυμνάσιο Κρεμαστής, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ρόδου, ΕΠΑ.Λ. Παραδεισίου, ΓΕ.Λ. Κρεμαστής, 1Ο ΕΠΑ.Λ. Ρόδου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 21/09/2022: «Με την αρμύρα της ζωής παρέα…». Ταινία εμπνευσμένη από έναν γνήσιο καλλιτέχνη της ζωής, της μουσικής και της θάλασσας, του Γιώργου Πούλου, η οποία προβλήθηκε στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», στο Καστελόριζο τον Αύγουστο του 2017 και τιμήθηκε με ειδικό βραβείο.

Καλλιτεχνική δημιουργία των εκπαιδευτικών και μελών του Ομίλου Cine-Εκπαίδευση Γρηγόρη Τσιόγκα και Θεώνης Χαντζιάρα. Μετά το τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τον Γιώργο Πούλο και Ρόδιους μουσικούς.

Πέμπτη 22/09/2022: Προβολές οπτικοακουστικού/κινηματογραφικού υλικού (ταινίες μικρού μήκους, εκπαιδευτικά βίντεο, μουσικά βιντεοκλίπ..) καλλιτεχνική δημιουργία σχολικών κινηματογραφικών ομάδων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης Ρόδου.

Για την ενημέρωση των θεατών κατά την είσοδό τους στο ΡΟΔΟΝ θα διανεμηθεί ενημερωτικό έντυπο με το πρόγραμμα των προβολών.

Ώρα προσέλευσης: 19:30

Ώρα προβολών:      20:30

Είσοδος ελεύθερη

Ρόδος, 15/9/2022

Το Δ.Σ.

ΓΕΛ Κρεμαστής

«Τα μάτια σου 14»,  2022

https://youtu.be/IS9mgme4P-A 9΄35΄΄

Η ταινία πραγματεύεται θέματα που απασχολούν τους εφήβους, όπως τον εθισμό στο διαδίκτυο και το σχολικό άγχος. Παρουσιάζεται η καθημερινότητα των εφήβων και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Οι καταστάσεις παρουσιάζονται με ανάλαφρο και χιουμοριστικό ύφος.

Επιμέλεια: Κωστούλα Βασιλική, Βασιλώτος Μιχάλης

1Ο ΕΠΑ.Λ. Ρόδου

«Είμαι Εσύ», 2022

https://youtu.be/EKaxiFc83D0 6΄12΄΄

https://youtu.be/pHqs5ny6UWc  (Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού) 2΄58’

Η ταινία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου στο πλαίσιο του 10ου διαγωνιστικού Φεστιβάλ Βορείου και Νοτίου «CINEμάθεια, 2022», με θεματικό άξονα τον σχολικό εκφοβισμό. Απέσπασε το Α΄ βραβείο πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης και στίχου και τα Α΄ και Β΄ βραβεία αφίσας του Φεστιβάλ «CINEμάθεια» 2022.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαρκογιαννάκης Γεώργιος, Συντιχάκη Γεωργία, Τσομπάνη Άννα- Μαρία, Χαδουλίτση Βασιλική

Το οπτικοακουστικό υλικό που θα παρακολουθήσετε είναι προϊόν καλλιτεχνικής δημιουργίας μαθητικών σχολικών ομάδων της Ρόδου την περίοδο της πανδημίας.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Προβολές ταινιών μαθητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας

Κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

2ο Δημ. Σχολείο Ρόδου

«Φτου Ξελευτερία», 2020-2021                        https://youtu.be/9GuP3i6Vk58 4΄32΄

Οι μαθητές και οι μαθήτριες  της Β’ τάξης του 2ου Δ.Σ. Ρόδου εκφράζουν μέσα από τη θεατρική τεχνική του μίμου τα συναισθήματα τους για την περίοδο πριν τον κορωνοϊό,  στη διάρκεια της καραντίνας και την ελπίδα για το μέλλον. 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας στον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό «Cinema διάβασες;»

Διδασκαλία-σενάριο-σκηνοθεσία: Σοφία Κουτσάκη (εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής)

11ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

«Μέρη του σώματος σε έναν πόλεμο», 2022, Αντιπολεμικό ταινιάκι, πρωτότυπη δημιουργία των μαθητών του Γ2

https://youtu.be/UdmhZp7bHlU  4΄25΄΄

Η ταινιούλα φτιάχτηκε στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μουσική: Magyar Posse Whirlpool of terror and tension

Επιμέλεια: Kαλλιόπη Σαρμπεζούδη

Δημοτικό Σχολείο Σαλάκου

«Μία φορά κι ένα σχολειό», 2021, μαθητές, μαθήτριες Γ΄, Δ΄τάξεις

https://youtu.be/fT6pGFB2cvo  11΄12΄΄

Την τελευταία σχολική εβδομάδα αποφασίσαμε να μην κάνουμε μάθημα. Ή μάλλον, κάναμε, αλλά χωρίς βιβλία. Δημιουργώντας την παρακάτω ταινία διδαχθήκαμε πράγματα απλά: πως το “εμείς”, έχει πάντα πιο πολλή ομορφιά από το “εγώ” γιατί το μοιράζεσαι, πως το να είσαι διαφορετικός είναι κάτι το φυσιολογικό και έχεις κάθε δικαίωμα να εκφράζεις ελεύθερα όσα έχεις μέσα σου και πως μερικές φορές η αγάπη έχει πιο δυνατή φωνή από τα ίδια τα λόγια…

Επιμέλεια: Στέργος Παρίζας

3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου

«Γεύσεις Αρχαγγέλου που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου…», 2020

https://youtu.be/sBG1k0eGPJc 16΄12΄΄

Σκοπός αυτής της ταινίας των παιδιών ήταν η καταγραφή ορισμένων (ίσως των πιο αντιπροσωπευτικών) φαγητών απ’ την περιοχή του Αρχαγγέλου Ρόδου. Οι συνταγές κάθε περιοχής αποτυπώνουν τον τρόπο ζωής και την τοπική, οικονομική και κοινωνική ταυτότητα. Η ταινία διακρίθηκε στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema διάβασες;».

Οργάνωση Παραγωγής: Βασιλική Γέροντα

Μουσικό Σχολείο Ρόδου

«Μ᾿ανοιγμένα τα φτερά», 2022

https://youtu.be/9izg8Wa6olo 2΄57΄΄

Τα παιδιά της ραδιοφωνικής ομάδας “MOU-RO” του Μουσικού Σχολείου Ρόδου εμπνευσμένα από το πολύ ωραίο θέμα του διαγωνισμού για το 2022 «Ταξιδεύοντας» έγραψε στίχους και μουσική για το τραγούδι με τίτλο «Μ΄ ανοιγμένα φτερά», αποσπώντας το 3ο πανελλήνιο βραβείο. Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε: Μ΄ ανοιγμένα φτερά να ταξιδεύουμε και να ζούμε την κάθε στιγμή

Η υπεύθυνη καθηγήτρια Λιούρη Σταυρούλα και η ομάδα MOU-RO

Γυμνάσιο- Λ.Τάξεις Χάλκης «Σωκράτης Φανουράκης»

«Τα σπάνια ονόματα της Χάλκης», 2022

https://youtu.be/2OUlwf7OzeU 9΄53΄΄

 Η τάση να δίνουν οι Χαλκίτες αρχαιοελληνικά ονόματα στα παιδιά τους, ή ονόματα χωρών, πόλεων, φυτών κ.λπ. ήταν ένα φαινόμενο που μας κέντρισε το ενδιαφέρον και το Γυμνάσιο Χάλκης «Σ. Φανουράκης» θέλησε να αναδείξει.

Η ταινία έλαβε μέρος στο διαγωνισμό ταινιών Cineμάθεια και κατέλαβε την 1η θέση στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Γυμνασίων. Επιπλέον, τιμήθηκε με βραβείο μοντάζ, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και μουσικής επένδυσης.

Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Νίκος Τσατταλιός, Γιώργος Καίσαρης

1ο Γυμνάσιο Ρόδου

«Go Green with Greta» 2021

https://youtu.be/L0KfZ-NtIV8 4 ΄42΄΄

Για το σενάριο οι μαθητές εμπνεύστηκαν από την οικολογική δράση και το κίνημα «Fridays For Future» της 16χρονης ακτιβίστριας Greta Thunberg.

 H ταινία έλαβε μέρος στο Διανησιωτικό Φεστιβάλ Σχολικών Ταινιών «CINEΜΑΘΕΙΑ» και απέσπασε ειδική διάκριση «για τις εξαιρετικές ιδέες ευαισθητοποίησης και έκκλησης σε περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και του κινηματογραφικού τρόπου υλοποίησής τους».

Συντονίστρια- επιμέλεια: Γεωργιάδου Μαρία

Γυμνάσιο Κρεμαστής

«ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» 2022

https://youtu.be/MSYjiolnFU8 2΄08΄΄

Ένα όμορφο ταινιάκι, πρωτότυπη δημιουργική οπτικοακουστική εργασία των μαθητών και μαθητριών Β΄ τάξης του Γυμνασίου Κρεμαστής. (τεχνική animation σε συνδυασμό με μαθητικές ζωγραφιές).

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γιαννιτόπουλος Κωνσταντίνος, Μπόχλου Ευθαλία, Σύρμου Ελένη

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ρόδου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ)

«HeartBit» 2022

https://youtu.be/ZRpVhsxwaYI 2΄55΄΄

Το HeartBit είναι το τραγούδι με το οποίο συμμετείχε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ρόδου στον διαγωνισμό «Καν᾿ το ακουστεί 2022».

ΕΠΑΛ ΠΑΡΑΔΕΙΣΊΟΥ

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ , ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ», 2021

https://youtu.be/nvI22qLRpnI  11΄14΄΄

Μια δημιουργία των μαθητών του ΕΠΑΛ Παραδεισίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος.

Ιδέα-επιμέλεια: Πελαγία Παπανικόλα

0 comments on “ Όμιλος CINE- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 2ήμερο προβολών οπτικοακουστικού υλικού καλλιτεχνικής δημιουργίας μαθητών & εκπαιδευτικών(21, 22/9/2022)

Αφήστε μια απάντηση