Καλυθιές


Η Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας με πληθυσμό 10.251 κατοίκους (απογραφή 2001) αποτελείται από τις Δημοτικές Κοινότητες Καλυθιών (5.861 κάτοικοι), Κοσκινού (3.224 κάτοικοι) και Ψίνθου (1.166 κάτοικοι). Ο οικισμός Φαληρακίου που υπάγεται στις Καλυθιές αποτελεί το τουριστικό κέντρο της Δ.Ε.Καλυθιές

Πρώην έδρα του Δήμου Καλλιθέας , οι Καλυθιές αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα από παραδοσιακό χωριό της Ρόδου. Βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Στο χωριό αυτό βρίσκονται πολυάριθμα μνημεία. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά στην περιοχή αυτή απαντάται το 1474, όπου το χωριό εμφανίζεται με το όνομα “Καλαθιές” ή “Καλατίες”, ίσως λόγω του φυτού “κόλυθος” ή “κολυτέα” που υπάρχει σε αφθονία στην περιοχή. Εδώ θα βρείτε την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, το εικονοστάσιο της οποίας ανάγεται στο 16ο αιώνα.

Στη δυτική πλευρά του χωριού βρίσκεται το Μοναστήρι της Ελεούσας. Την είσοδο κοσμούν δυο οικόσημα απο την εποχη των Ιπποτών, ενώ στο εσωτερικό θα θαυμάσετε μερικές μοναδικές, εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε επίσης το σπήλαιο σταλακτιτών του Αγίου Γεωργίου, την παλαιότερη γνωστή κατοικία Νεολιθικής εποχής στο νησί. Φεύγοντας απο την εκκλησία, κάνετε μια στάση σε ενα απο τα πολυάριθμα παραδοσιακά καφενεία και απολαύστε ένα ζεστό καφέ. Θυμηθείτε! Εδώ ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία! Αν τύχει να βρεθείτε στη Ρόδο το μήνα Σεπτέμβριο, επισκεφθείτε το πανηγύρι Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ένα απο τα μεγαλύτερα πανηγύρια στο νησί.

0 comments on “Καλυθιές

Αφήστε μια απάντηση