Γεωθερμία και Νίσυρος


by Christophis Koroneos  |   on January 4th, 2012  | 

«Το ουσιώδες τραγικό γεγονός», έγραφε ο Φιλόσοφος Χέγκελ, «δεν είναι τόσο ο πόλεμος μεταξύ καλού και κακού, αλλά ο πόλεμος μεταξύ καλού και καλού».

Έρχονται στο μυαλό τα λόγια αυτά του Χέγκελ σε σχέση με τη χρησιμοποίηση της Γεωθερμικής ενέργειας στη Νίσυρο.
Ένα φοβερό δίλημμα πραγματικά, ο τραγικός πόλεμος καλού με καλό. Η μη χρησιμοποίηση του υπόγειου πλούτου της πατρίδας μας θα αφήσει απείραχτο το περιβάλλον της Νισύρου, θα αφήσει όμως το νησί σε μια στασιμότητα οικονομική και κοινωνική, και θα αφήσει συγχρόνως την οικονομία και τη ζωή της Νισύρου στηριγμένη στη χρησιμοποίηση πετρελαίου και στο περιβαλλοντικό κόστος που δημιουργούν οι υδρογονάνθρακες. Από την άλλη πλευρά, η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας με τις ΣΩΣΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ και τις ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΩΣ 2 MW, αυτό που χρειάζεται το νησί, ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στο μέλλον του τόπου, ανοίγει ένα καινούργίο κεφάλαιο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης με εντελώς νέες κατευθύνσεις. Πέραν της ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού θα παρέχει και πόσιμο νερό αρκετό όχι μόνον για την άμεση χρήση των κατοίκων αλλά και για άδρευση για την ανάπτυξη της γεωργικής καλλιέργειας. Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Νισύρου είναι το δεδομένο. Η μεγάλη προυπόθεση πρέπει να είναι η μονάδα αυτή να ελέγχεται πλήρως από τον δήμο της Νισύρου τουλάχιστον κατά 51%. Το περιβάλλον της Νισύρου είναι πολύ πολύτιμο για όλους μας για να το αφήσουμε σε κάποιον άλλο να το διαχειριστεί
Στην εποχή μας, την εποχή των επιστημών και της τεχνολογίας, δύσκολα -ψάχνει κανείς πρακτικές λύσεις από τους φιλόσοφους. Όμως η επιστήμη, που έχει λύσει πολλά άλυτα προβλήματα που έθεταν σε αμηχανία του φιλόσοφους, έχει και όρια. Η ανάλυση της γεωθερμικής ενέργειας από μόνη της, δε θα δώσει απάντηση στο ερώτημα αν θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Γεωθερμική ενέργεια στη Νίσυρο ή όχι. Χωρίς τη χρησιμοποίηση της γνώσης και της ευαισθησίας το αντικείμενο της γεωθερμικής ενέργειας μπορεί να εξελιχθεί σε κομματικό θέμα για να ωφεληθούν ορισμένοι και να ζημιώσει ο τόπος.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, ότι η προχωρημένη εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, συμπίπτει με την ανεπτυγμένη λαϊκή ευαισθησία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Η καταγραφή των επιπτώσεων της παραγωγής στο φυσικό περιβάλλον, έχει να επιδείξει τόμους βιβλιογραφίας. Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας κατόρθωμα του οικολογικού κινήματος που ξεκινώντας σαν αντιπυρηνικό κίνημα επεκτάθηκε σε όλες τις μορφές του μεταβολισμού του ανθρώπου με τη φύση, έδωσε ώθηση στην επιστημονική έρευνα, ώστε σήμερα να ξέρουμε πώς η άνευ περιορισμών και ελέγχου αύξηση της παραγωγής περιέχει κινδύνους για την ύπαρξη του ανθρωπίνου γένους. Σήμερα πια κανείς δεν μιλά για ουδετερότητα της τεχνολογίας.
Η καταστροφή που έχει επέλθει στον πλανήτη μας με την καύση των υδρογονανθράκων και την πυρηνική ενέργεια, έχει κατά μεγάλο βαθμό φοβίσει όλους τους λαούς και ιδίως τα πιο υπεύθυνα στοιχεία των διαφόρων κοινωνιών στο να καταλάβουν τη ζημιά που προκαλούμε στο περιβάλλον και αν και κάπως αργά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αρχίζει να γίνεται φανερό.
Η Γεωθερμική ενέργεια στην αρχή θεωρήθηκε σαν τελείως καθαρή και αθώα από πλευράς ρύπανσης. Μια προσεκτική ανάλυση όμως αποδεικνύει ότι η εκμετάλλευση της θερμότητας που φωλιάζει στα έγκατα της γης, παρουσιάζει περιβαλλοντικά προβλήματα που μπορούν όμως να λυθούν πιο εύκολα από τη ρύπανση που προκαλεί η καύση άνθρακα και πετρελαίου αρκεί να υπάρχουν οι κτάλληκλες μελέτες και η θέληση.
Οποιαδήποτε μορφή ενέργειας έχει περιβαλλοντικό κόστος. Ενέργεια χωρίς κόστος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Όμως οτιδήποτε καλό μπορεί να υποστεί ζημία με υπερβολικές απαιτήσεις. Στην περίπτωση της γεωθερμικής ενέργειας στη Νίσυρο, τα περιβαλλοντικά προβλήματα μιας μικρής μονάδας των 2MW μπορούν να αντιμετωπιστούν από την ανεπτυγμένη τεχνολογία με σθένος και επιτυχία
Επανερχόμενος στο τι πρέπει να γίνει στη Νίσυρο και στο δίλημμα που βάζει ο φιλόσοφος Χέγκελ, είναι φανερό ότι ίδιος δεν μπορεί να μας βοηθήσει για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα που μπαίνει. Όμως το όραμα του για τη ζωή σαν πράξη γεμάτη από αγώνες και αναγκαίους συμβιβασμούς, μια πορεία εφεύρεσης λύσεων στον αγώνα των αντιθέσεων, μας ενθαρρύνει να ψάξουμε και να βρούμε τον καλύτερο συμβιβασμό. Θα πρέπει να ψάξουμε και να βρούμε το σημείο της μέγιστης αριστοποίησης. Για να επιτευχθεί αυτό με σύνεση είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας όσο και της φιλοσοφίας. Χρησιμοποιώντας τα επιστημονικά και τα τεχνολογικά δεδομένα γύρω από τη Γεωθερμική ενέργεια, για να σβηστεί η σύγχυση που μπορεί να υπάρχει στο μυαλό μας, Ο καθένας μας θα πρέπει να σκεφτεί και να φιλοσοφήσει για το ποιοι είμαστε και τι πραγματικά θέλουμε για τον τόπο μας. Ο κυρίαρχος λαός είναι εκείνος που αποφασίζει. Ήδη το δημοψήφισμα του 1997 έδωσε μια βροντερή απάντηση σε όλους τους εκμεταλευτές που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Νίσυρο ως τόπο παραγωγής ηλεκτρισμού και φυσικά δικού τους πλουτισμού και ταυτόχρονα να μετατρέψουν το νησί μας σε Πτολεμαίδα του Νότου.

0 comments on “Γεωθερμία και Νίσυρος

Αφήστε μια απάντηση

Social Profile

Watch Live News

Ads Banner